Senast publicerad: 2018-06-04

Stor brandrisk - Eldningsförbud i Vårgårda

Det väderläge som råder i stora delar av Sverige med höga temperaturer och torrt i skog och mark har lett till extremt stor brandrisk i flera större områden i Sverige.

Prognosen tyder på att brandrisken förvärras framöver. Det råder eldningsförbud på många platser i landet. Extra försiktighet krävs för att undvika att starta en brand. Om du upptäcker en brand - varna andra i närheten, flytta dig till en säker plats och larma 112. Om det är möjligt, försök släcka elden.

Eldningsförbud i Alingsås och Vårgårda

Risken för brand i skog och mark är för tillfället mycket stor. Förbudet mot eldning utomhus gäller från den 13 maj tills vidare.

Beslut om förbudet

Räddningschef i Beredskap har med anledning av torkan och den stora risken för brand beslutat om förbud mot all eldning utomhus.

Förbudet gäller i Alingsås och Vårgårda från 13 maj.

Om eldningsförbud

Eldningsförbud innebär att all eldning utomhus är förbjuden. Det är tillåtet att grilla på egen tomt om du använder fast hemmagrill som står på egna ben och inte är i kontakt med marken. Gasolgrillar går också bra. I vissa kommuner tillåts du använda iordningställda grillplatser. Tänk på att all grillning sker på egen risk och att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder. Om du är osäker på om eldningsförbud råder eller om vilka regler som gäller, kontakta räddningstjänsten i din kommun.

På MSB:s webbplats DinSäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om eldningsförbud och vad du bör tänka på vid eldning utomhus. Appen BRANDRISK Ute hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. För en överblick om var risken för gräs- och skogsbränder är högst, se SMHI:s brandriskprognoslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. På Sveriges Radio P4 Trafik och service hittar du information om eldningsförbud i ditt område. MSBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster skriver om hur du själv kan minska risken för brand.

Juridisk grund

Beslutet om förbud mot eldning utomhus är tagen med stöd av förordningen om skydd mot olyckor. (SFS 2003:789).

För mer information besök (AVRF) Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund, kontaktinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster