Senast publicerad: 2019-05-13
Vinnare Elin och Joel

© Elin och Joel - vinnare av powerbank

Elin och Joel glada vinnare av beredskapsveckans krisquiz

Den 6-12 maj var det beredskapsvecka i landet. Vårgårda kommun genomförde några aktiviteter för att höja kunskapen om samhällets beredskap vid samhällstörningar och kriser. Här är två glada vinnare av kommunens krisquiz som anordnades under veckan! Elin Lindroos och Joel Benjaminsson lyckades pricka in alla rätt på frågorna och var sedan de som var närmast rätt svar i utslagsfrågan. De vann varsin powerbank.

Tävling och information

Vårgårda kommun hade information och tips om beredskap i tätortens butiker och apotek. Dessutom fanns det möjlighet att vara med på ett krisquiz. Ett quiz som framför allt var riktat till ungdomar. På biblioteket fanns en utställning och krisquiz hela veckan. På fredagen besökte kommunen Gullhögskolan för att träffa elever och tävla i beredskapsfrågor. Det var ett härligt engagemang och mycket trevlig stund. Det var också ett stort intresse och många som tog sig tid att svara på frågor om beredskap. Två vinnare fick varsin powerbank, en bra pryl att ha hemma om elen försvinner en längre tid.

Över 50 elever var med och tävlade. Åtta elever lyckades få alla rätt och då återstod det att svara rätt på en utslagsfråga. Det gällde att gissa rätt vikt på en bok om ... ... krisberedskap så klart. Närmast var Elin och Joel som under måndagen fick sina priser. Stort grattis och bra jobbat!

Alla frågor med rätt svar ser ni längst ner på sidan.

Krislåda - bra saker att ha hemma

40 procent av landets befolkning vet inte hur de kan förbereda sig för en samhällskris. Den 6 - 12 maj 2019 arrangerades Krisberedskapsveckan i Sverige för tredje gången, med olika aktiviteter för den som vill lära sig mer.

Det behöver inte alltid innebära det händer det värsta utan det kan vara ett långvarigt elavbrott, avstängt vatten eller avstängda vägar som gör att du inte kan ta dig från ditt hem. Det innebär att du behöver kanske klara dig en tid på sätt som du inte är van vid.

Ett bra sätt att vara beredd är att ha enklare saker hemma som gör att du kan hantera störningar i din vardag. Det finns många sätt att förbereda sig på och som gör att du kan känna dig trygg med att hantera uppkomna situationer. Ofta pratar vi om krislåda, en låda med förnödenheter som gör att du kan klara dig utan samhällets stöd en tid.

Krisquiz (med rätta svar)

Fråga 1. Vad är en cyberattack?

Rätt svar: X - Attack mot IT-system

Fråga 2. Vad betyder VMA?

Rätt svar: 2 - Viktigt meddelande till allmänheten

Fråga 3. Om du skulle sätta ihop en egen krislåda, vilken lista skulle du välja?

Rätt svar: X - Ficklampa, batteridriven radio, vattendunk, konservburkar och sovsäck

Fråga 4. Vilken är Sveriges beredskapskanal som alltid ska fungera när något har hänt?

Rätt svar: 2 - Sveriges Radio P4

Fråga 5. Vilka tider på året testar man "Hesa Fredrik" (utomhuslarmet)?

Rätt svar: 1 - Den första måndagen var tredje månad

Fråga 6. Vad ska du göra om du hör utomhuslarmet "Hesa Fredrik" vid skarpt läge?

Rätt svar: 1. Gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio P4.

Fråga 7. Vad är en prepper?

Rätt svar: X - Någon som aktivt förbereder sig för kris

Fråga 8: Vilket nummer ringer du för att få information om allvarliga olyckor och kriser?

Rätt svar: 1 - 113 13

Fråga 9: Vad av detta händer ofta i Sverige?

Rätt svar: 1 - Översvämning

Fråga 10: Hur får du vatten vid ett längre avbrott i el- och vattenförsörjning?

Rätt svar: X - Jag använder det vatten jag tappat upp i egna dunkar

Utslagsfråga - Vad väger boken. Svara i gram.

Rätt svar: 541 gram