Från tisdag den 14 augusti klockan 9.00 släpper Länsstyrelsen i Västra Götalands län på det länsövergripande grillningsförbudet på egen tomt. Detta efter samråd med länets räddningstjänster. Det totala eldningsförbudet i skog och mark, inklusive grillning och användning av stormkök, ligger kvar i hela länet. Den långa värmen och torkan innebär att det råder ett ansträngt läge för vattenförsörjningen i Vårgårda kommun. Samtidigt är det mycket torrt i skog, mark och bebyggda områden och det är nu av yttersta vikt att minimera risken för bränder. I Vårgårda kommun råder för övrigt bevattningsförbud. Ta del av information om vad det innebär.

Senast publicerad: 2018-08-07

Från 25 juli gäller bevattningsförbud för dig som har kommunalt vatten i Vårgårda kommun

Från och med 25 juli och tills vidare införs bevattningsförbud för de områden som försörjs från kommunens grundvattentäkt. Berörda orter är Vårgårda, Lagmansholm och Östadkulle.

Under vår och sommar 2018 har det kommit mindre nederbörd än normalt. Eftersom vi inte vet hur det blir med nederbörden framöver och att vi vet att vattenförbrukningen ökar igen efter sommaren behöver vi agera för att förebygga brist på dricksvatten.

Kommunen har en skyldighet att leverera friskt dricksvatten året om, men inte att leverera stora mängder bevattningsvatten. Den senaste tidens torra väder har resulterat i sjunkande grundvattennivåer och bevattningsförbudet införs för att hushålla med befintliga vattenresurser i syfte att klara leveranserna av friskt dricksvatten under hösten. Bevattningsförbudet gäller tillsvidare och innebär att det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten för att

• bevattna gräsmattor, blommor och dylikt i trädgårdar med vattenspridare eller slang (vattna med vattenkanna är ok).
  • att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler
  • tvätta bil/båt med slang

Förbudet gäller tills vidare. Vi uppdaterar på hemsidan www.vargarda.se och vår Facebooksida "Vårgårda kommun" när bevattningsförbudet upphävs eller förändras.Dricksvatten är en av samhällets viktigaste resurser – var rädd om det!

Vanliga frågor

• Går det att få dispens från bevattningsförbudet för till exempel nyplanterade gräsmattor?
    • Nej, för hushåll kan vi tyvärr inte göra några undantag. Försök att spara regnvatten och använda där det är möjligt istället.
  • Gäller bevattningsförbudet även för mig med egen brunn?
    • Nej, men vi rekommenderar ändå att du är sparsam på grund av de generellt låga grundvattennivåerna.
  • Är det brist på dricksvatten?
    • Nej, inte ännu. Vi är försiktiga och inför detta bevattningsförbud för att vara på den säkra sidan. Vi vill försäkra oss om att alla abonnenter får vatten till det nödvändiga hela säsongen. Situationen nu beror på att det kommit ovanligt lite nederbörd. Vid stor vattenförbrukning så har kommunens vattenverk svårt att hinna med att behandla vatten i tillräckligt snabb takt, vilket gör att det tillfälligt kan bli lågt tryck i hela dricksvattensystemet.
  • Jag har tänkt anlägga ny gräsmatta/sätta ny häck. Hur ska jag göra?
    • Du får inte vattna din nya gräsmatta eller häck med vattenslang eller vattenspridare. Vi rekommenderar att du avvaktar med att anlägga ny gräsmatta eller sätta ny häck så länge det råder bevattningsförbud.
  • Får jag vattna mina blommor?
    • Har du en rabatt med blommor som inte tål torka får du vattna dem med vattenkanna. Har du regnvatten eller tillgång till annat vatten än dricksvatten - använd det i första hand.
  • Får inte mina barn bada i en uppblåsbar pool?
    • Jo, en liten barnpool är tillåtet att fylla, men glöm inte bort kommunens fina badsjöar.

Spartips

Här kommer några enkla tips:

• Vattna med vattenkanna, då går det inte åt lika mycket vatten.
  • Försök att samla regnvatten i tunna att vattna med.
  • Tvätta bilen i en tvätthall, många tvätthallar återanvänder vattnet och då går det åt mycket mindre.
  • Använd lilla knappen på toaletten om du bara kissat.
  • Kör inte tvätt- eller diskmaskin förrän de är fulla.
  • Ta en snabb dusch istället för att bada.
  • Laga droppande kranar och rinnande toaletter, de läcker mer vatten än du kan tro.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.

VA-enheten, tel: 0322-600 522, 600 514, 600 965 Växel, tel: 0322-600 600