Just nu: Vattenläcka i tätorten Vårgårda. VA är på plats för att åtgärda. Information kommer att delas ut till berörda hus. Viktig information om läget och inför fortsatt arbete får du om du klickar på läs mer.

Senast publicerad: 2018-09-12

För dig som kund - Lagen om valfrihetssystem

Utförare för valfrihet i Hemtjänsten

Utförare

Hemsida

Produktblad

www.vargarda.selänk till annan webbplats

Produktblad VårgårdaPDF

Living Care

www.livingcare.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterProduktblad Living CarePDF

24 H Vård & Omsorg

www.24vo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Produktblad 24 H Vård & OmsorgPDF

Kommunen tillämpar valfrihet i hemtjänsten. Det innebär att du som har beviljats hemtjänst ska kunna välja om kommunen eller ett privat företag ska utföra dina insatser.

Varför?

Lagen om valfrihetssystem (LOV) är en frivillig lag som Vårgårda kommun har valt att tillämpa för att konkurrensutsätta den egna verksamheten och få in fler utförare. Syftet är att öka valfriheten, delaktigheten och inflytandet för dig som beviljats hemtjänst.

Du väljer

Du som har beviljats hemtjänst väljer vem som ska utföra insatserna. Du kan ta hjälp av en anhörig eller någon annan om du har svårt att välja själv. Din biståndshandläggare kan också stödja och vägleda i valsituationen, men får inte välja åt dig. Ditt val av utförare behöver inte gälla alla insatser du har beviljats, du kan alltså välja olika utförare till olika insatser. Du kan välja bland följande:

...Om du inte väljer

Du behöver inte välja utförare. Gör du inget aktivt val av utförare sker valet utifrån en turordningslista.

Om du ångrar dig

Är du inte nöjd med din hemtjänst ska du inte tveka att framföra kritiken till din utförare. Bestämmer du dig för att byta utförare kontaktar du din biståndshandläggare och uppsägningstiden är 14 dagar.

Omfattning

Du kan välja utförare för:

• Serviceinsatser (till exempel städ, tvätt och inköp).
  • Personlig omvårdnad (så som hjälp med av- och påklädning eller dusch). Här ingår även delegerad hälso- och sjukvård (exemplevis överlämnande av medicin eller hjälp med ögondroppar).

Valfrihetssystemet gäller mellan klockan 07.00 till 22.00. Nattinsatser utförs alltid av kommunens nattpatrull.

Vem får erbjuda hemtjänst?

De företag och organisationer som utför hemtjänst är godkända av Vårgårda kommun. För att bli godkänd måste utföraren uppfylla de villkor som kommunen fastställt. För mer information, vänd dig till din biståndshandläggare.

Blir det dyrare nu?

Nej. Din egenavgift för hemtjänst påverkas inte av vilken utförare du väljer. Och räkningen för egenavgiften kommer alltid från kommunen, även om insatserna utförs av en privat aktör.

Övriga tjänster

Vissa privata utförare erbjuder tilläggstjänster utöver de insatser du kan få beslut av från biståndshandläggare. Det kan till exempel vara gräsklippning eller storstädning. Utföraren tar då ut en extra kostnad som du betalar direkt till utföraren. För ytterligare information om tilläggstjänster kontaktar du den aktuella utföraren.