Gå till innehåll

Biblioteket för barn

Det här erbjuder biblioteket särskilt för barn, deras vuxna och deras pedagoger.

På vår mysiga barnavdelning finns bilderböcker och kapitelböcker på flera olika språk. Där hittar du även vår föräldrahylla och vår äppelhylla. På föräldrahyllan finns utvalda böcker som riktar sig till föräldrar. På äppelhyllan finns böcker och media för och om barn med olika funktionsvariationer.

Tidskrifter för barn och unga att läsa på biblioteket eller låna hem:

  • Robot
  • Min häst
  • Bamse
  • Kamratposten

Böcker och lästips i en app - Bibblix

I Bibblix kan du hitta en bra bok på olika sätt. Bibblix är en app med böcker och lästips, för dig som vill läsa på fritiden. Det finns mer än 2000 böcker att välja bland. Den är gjord för dig som är 6 till 12 år, men det finns också många ungdomsböcker att läsa i appen. Det är en läs- och tips-app för smarta mobiler och surfplattor. Varje vecka fylls Bibblix på med nya böcker och tips.

Bor du i Vårgårda kommun kan du använda Bibblix. Då får du låna upp till fem böcker i veckan i appen. Varje lånad bok ligger kvar på din enhet i fyra veckor.

Logga in med bibliotekskort och pin-kod

För att kunna använda Bibblix behöver du ditt bibliotekskort och den pin-kod du använder när du lånar böcker på biblioteken. Prata med bibliotekspersonalen om du vill ha hjälp med inloggning.

Skapa en profil

Skapa din egen profil, med bild. Du kan också ställa in ålder.

Öppna Bibblix

Klicka på den gröna pricken där det står "Ny användare". Välj en profilbild och skriv in ditt namn eller ett alias, klicka på spara.

Nu ska du skriva in ditt bibliotekskortsnummer. Det finns på baksidan av ditt bibliotekskort. Skriv de första 11 siffrorna efter varandra, utan mellanrum.

I nästa ruta skriver du in pin-koden du använder för att låna på biblioteken. Klicka på spara.

Växla användare och ställ in ålder

Nästa gång du öppnar Bibblix på samma surfplatta eller mobil är det bara att klicka på din profil. Du kan också logga in med samma bibliotekskort och profil på flera olika plattformar.

Det går bra att logga in med flera bibliotekskort och profiler på en och samma plattform. Då kan du klicka på växla profil när du vill byta.

Om du vill kan du ställa in en särskild ålder för din profil. Då blir dina sökningar styrda till böcker för den åldern.

Låna och läs

Läs mer om en bok och låna om du vill läsa den.

Det finns flera sätt att hitta en bra bok i Bibblix. Kolla i nyhetslistan, eller sök bland böcker på ett särskilt tema. Du kan också skriva in namnet på en bok eller en författare i sökrutan.

När du hittar en bok du vill läsa klickar på den. Då får du veta vad den handlar om, hur många sidor den har och om den har bilder. Om boken hör till en serie får du veta vilken bok som kommer före och efter.

De flesta böcker kan du läsa direkt i Bibblix. Ofta får du provläsa några sidor innan du måste låna boken för att kunna läsa vidare. De böcker du har lånat syns i din profil.

Hundratals boktips

I Bibblix finns det också tips på böcker som du kan låna på ditt vanliga bibliotek. Böcker som bara finns i pappersformat. Kolla i katalogen här på bibliotekets hemsida om du vill hitta en sådan bok.

Frågor och hjälp

Få svar på vanliga frågor på Bibblix hemsida. Länk till annan webbplats.

Kontakta Bibblix support:
E-post: kontakt@bibblix.se

Du kan hitta en bok i Bibblix på olika sätt. Kolla i nyhetslistan eller månadens temalista, välj ett särskilt ämne eller ålder. Letar du efter en speciell bok skriver du vad den heter i sökrutan. Du kan också skriva in författarens namn.

I Bibblix finns många böcker att läsa direkt. Du kan provläsa någon sida innan du lånar boken. Det här går bra på olika sorters mobiler och surfplattor.

En annan bra sak: du kan göra listor i Bibblix. Ifall du hittar en bok som du vill läsa senare. Eller om du vill komma ihåg vilka böcker du har läst.

Nedan kan du läsa mer om vad barnavdelningen erbjuder

Andra språk

Det är en rikedom att tala flera språk, och att behålla sitt modersmål. På biblioteket finns böcker för barn och ungdomar på flera olika språk. På många av våra språk har vi barnböcker med text både på svenska och på ett annat språk, så att man kan läsa samma berättelse på modersmålet och svenska.

Saknar du böcker på något språk eller vill ha en speciell bok? Kontakta i så fall oss så kan vi kanske köpa in eller låna hem böcker från något annat bibliotek.

Vi kan också hjölpa dig att hitta böcker att läsa digitalt, fråga oss i informationsdisken.

Äppelhyllan

På biblioteket finns många olika sorters böcker och medier om och för barn med funktionsvariationer. En del av dessa är markerade med en röd äppelsymbol på bokryggen och står samlade på Äppelhyllan inne på barnavdelningen. Här finns bland annat böcker på teckenspråk, taktila böcker och DAISY, men också böcker som riktar sig till dig som är förälder till ett barn med funktionsvariation.

På samma hylla finns böcker från Språktåget. Språktåget är ett nationellt närvarande projekt för att stödja barns språkutveckling. Böcker som är märkta med språktågets logga är särskilt utvalda för att hjälpa dig med din 0-6-årings språk. Böckerna innehåller rim och ramsor, sagor och annat matnyttigt. Ta med biljetten ditt barn fått hos sin logoped så hjälper vi dig att hitta böcker som passar just ditt barn.

För dig som har svårt att läsa vanlig text finns också böcker med medföljande DAISY-skiva att lyssna på samtidigt. Vi kan även ordna ett konto hos Legimus som är Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) mediawebb. Där kan du sedan själv botanisera och smidigt ladda hem talböcker i flera olika format ur deras stora utbud av titlar. Prata med personalen så hjälper vi dig!

För föräldrar

Att läsa för barn och att stödja dem i deras läsutveckling är både roligt och viktigt. Vill du hjälpa ditt barn med läsningen men vet inte vad ni ska låna för böcker? Fråga personalen om tips. Hos oss på biblioteket finns böcker för alla åldrar och stadier.

Gåvoböcker

Alla barn som föds i kommunen får en gratis bok i present. På barnavårdcentralen får små barn en bok att ta med hem. De lite äldre barnen bjuder vi på fyraårsboken - kom till oss med din inbjudan så får ni välja en bok i informationsdisken.

Boken är en gåva från Västra Götalandsregionen i samarbete med Barnhälsovården och kommunbiblioteken i regionen. Syftet med bokgåvan är att alla barn och föräldrar ska nås av bibliotekets verksamhet, att locka till lust kring böcker och läsning och att på detta sätt stimulera till att utveckla sitt eget språk.

Föräldrahylla

Ibland behöver vi alla stöd i vårt föräldraskap. Böcker kan fungera som en ovärdelig hjälp för dig som är förälder.

För att underlätta för dig som förälder har vi samlat böcker som rör ämnet föräldraskap på en särskild hylla. I hyllan, som finns på barnavdelningen, hittar du utvalda böcker som handlar om graviditet, förlossning, barns utveckling och mycket annat som hör till livet som förälder.

Lånekonto och lånekort till barn

Det finns ingen åldersgräns för när ditt barn kan få ett eget lånekonto. Tänk dock på att det är alltid du som vårdnadshavare som är ansvarig för allt ditt barn lånar. Vill du skaffa ett lånekonto till ditt barn? Kom till informationsdisken och fyll i en blankett. Du hittar den även online:

Information och låntagaravtal

Behöver ditt barn ett nytt lånekort? Ett nytt plastkort kostar 10 kronor för barn under 18 år. Kom till informationsdisken så byter vi ut kortet.

För lärare/pedagoger

Som lärare/pedagog, anställd i Vårgårda kommun, kan du få ett lånekort i tjänsten. När du använder ditt tjänstekort blir det lättare för oss och dig att hantera de lån du gjort på jobbet. Detta är speciellt viktigt om något material skulle komma bort.

Besök oss – maila eller ring gärna och boka tid

Vi bjuder in alla förskoleklasser, årskurs 2 och årskurs 5. Då får alla barn med vårdnadsgivares medgivande ett eget lånekort. Vi pratar om böcker, läsning och hur det funkar på biblioteken. Ni är självklart alltid välkomna att besöka oss precis när det passar er, men vid spontanbesök blir det svårt för oss att ge er någon extra hjälp.

Boklådor

Jobbar du på kommunal förskola och vill beställa en boklåda? Du hittar formuläret på kommunens intranät. Ange ålder på barnen, ungefärligt antal böcker, och eventuellt tema du vill att lådan ska innehålla. Lådorna skickas från oss en gång i veckan.

Vårgårda kommuns intranät Länk till annan webbplats.

Tänk på att folkbiblioteket har ett begränsat antal exemplar av varje titel. Det är ditt ansvar som pedagog att vara ute i god tid med din beställning om du vill ha böcker på ett särskilt tema vid en viss tidpunkt. Ni är självklart alltid välkomna att besöka oss personligen för att låna och hämta böcker.

Kontakt

Vårgårda Bibliotek

Föreningsgatan 3, 447 31 Vårgårda

Öppettider

Ordinarie öppettider:

Måndag - torsdag 10-20

Fredag 10-17

Lördag 10-13

Meröppet måndag-fredag 9-10

Sidinformation

Publicerad: 2023-12-01
Senast uppdaterad: 2023-12-01
Sidansvarig: Charlott Klug