Gå till innehåll

Fjärrlån

När en bok inte finns hos oss kan den ofta beställas från ett annat bibliotek i Sverige. Kom till informationsdisken med dina önskemål så hjälper vi dig att hitta det du söker. Leveranstiden och lånetiden varierar och man får räkna med 1-2 veckors leveranstid.

Vem får fjärrlåna?

För att få beställa ett fjärrlån måste man vara registrerad lånetagare hos oss. Ens lånekort får inte vara spärrat när man lägger beställningen.

Är man student uppskattar vi om man i första hand vänder sig till sitt högskole-/universitetsbibliotek, men finns inte boken du behöver där hjälper vi självklart gärna till.

Du som har ett lånekort hos Vårgårda bibliotek kan även beställa fjärrlån själv.

Har du inget konto hos Libris kan du registrera ett. När du ordnat konto kan du alltså själv söka upp boken i Libris databas och sedan skicka en beställning som vi på biblioteket tar emot.

Vad får man fjärrlåna?

Kan fjärrlånas:

  • Facklitteratur
  • Kurslitteratur från högskolor och universitet
  • DAISY-talböcker
  • Artikelkopior

Kan inte fjärrlånas:

  • Böcker utgivna i år
  • CD-böcker
  • CD-skivor
  • Spelfilm
  • TV-spel
  • Tidskrifter

Kontrollera först om boken du söker redan finns i vår katalog. Material som vi redan har men som för tillfället är utlånat fjärrlånas inte. Som regel lånar vi inte in skönlitteratur. Undantag görs främst för äldre litteratur, utländsk litteratur eller litteratur för studiesyfte. Läromedel till komvux och liknande kan vi tyvärr inte tillhandahålla. Det du behöver ur en bok måste vara minst 20 sidor.

Man får låna hur många fjärrlån man vill och behöver, och man får även låna samma titel flera gånger i följd. Ofta finns kurslitteratur tillgänglig gratis som PDF vid en enkel internetsökning på titeln.

Filmer och musik kan inte fjärrlånas, däremot går noter bra (förutsatt att de finns att få tag i).

Hur lång tid tar det?

Att få hem ett fjärrlån tar normalt 1-2 veckor. När boken kommit in får du ett meddelande. Håll alltid dina kontaktuppgifter aktuella så går det smidigare för oss att kontakta dig. Lånetiden för fjärrlån varierar och bestäms av det utlånande biblioteket.

Oftast kan man ändå låna om även fjärrlån, men det sker på det ägande bibliotekets villkor. Omlån sker när önskan kommer in och så snart vi kan. Bibliotekets personal har inte möjlighet att till exempel hålla reda på återlämningsdatum längre fram i tiden. Kräver ägande bibliotek in boken måste den tillbaka snarast.

Avgifter för fjärrlån

Att fjärrlåna är gratis på Vårgårda bibliotek, men vi tar ut en avgift på 10 kronor/lån för böcker som beställts men inte hämtas ut.

Artiklar går ofta att beställa ifrån högskolebibliotek. Då de tar ut en arbetskostnad för detta gör även vi det. Priset för beställning av artiklar är självkostnadspris, men brukar ligga omkring 80 - 100 kronor.

Förseningsavgiften för fjärrlån är 5 kronor/dag. Vid ersättning betalar låntagaren den faktiska kostnaden för boken, vilken bestäms av ägande bibliotek.

Kontakt

Vårgårda Bibliotek

Föreningsgatan 3, 447 31 Vårgårda

Öppettider

Ordinarie öppettider:

Måndag - torsdag 10-20

Fredag 10-17

Lördag 10-13

Meröppet måndag-fredag 9-10

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-11
Senast uppdaterad: 2023-10-11
Sidansvarig: Pontus Lilja