Gå till innehåll

Inför ditt besök på biblioteket

Vårgårda bibliotek har runt 40 000 olika exemplar av olika typer av medier och material. Vi strävar efter att ha ett relevant utbud och något för alla. Vi har till exempel skön- och facklitteratur för alla åldrar.

Här är ett urval av allt vi erbjuder som kan vara bra att känna till inför ditt besök hos oss.

Kurslitteratur

Studerar du på högskola eller universitet finns en hel del kurslitteratur för bland annat pedagogik, medicin och samhällsvetenskap. Vi har också metodböcker. Kurslitteraturen står inte på något särskilt ställe utan är utblandad med övrig facklitteratur under respektive ämne. Hittar du inte boken du behöver kan vi ofta låna hem den till dig från ett annat bibliotek som fjärrlån Öppnas i nytt fönster.. Gör en bedömning vilka böcker du ska beställa vid vilken tidpunkt – det går inte att ha låneböckerna hela terminen. Lämna inte hela kurslistan till oss på en gång, utan tänk till i förväg.

För nyanlända

I mitten av biblioteket har vi skapat en hylla vid namn Ny i Sverige. Där kan nyanlända och personer med annat modersmål än svenska hitta böcker för att lära sig det nya språket, samt lättläst fakta om det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden. Här finns även några utvalda ordböcker samt lättlästa böcker som passar bra för den som behöver kort och lättbegriplig text.

Litteratur på andra språk

På biblioteket i Vårgårda har vi litteratur på skolspråken, det vill säga engelska, tyska och franska. Men vi har även ett mindre bestånd av böcker på till exempel somaliska, serbokratiska, farsi, arabiska och kurdiska. Önskar du läsa på ett språk vi inte har kan vi försöka köpa in nytt material eller låna hem det du vill ha från något annat bibliotek. Prata med oss i informationsdisken så hjälper vi dig så mycket vi kan.

Sveriges nationella minoritetsspråk

De nationella minoritetsspråken har en egen hylla med böcker om de nationella minoriteterna, samt ett urval böcker på språken i fråga.

Språkkurser

Lär dig ett nytt språk och upptäck världen! Hos oss kan du låna språkkurser från världens alla hörn både på kassett och cd. Det är fyra veckors lånetid på dessa kurser. På hyllan Ny i Sverige finns ett urval med lättläsa böcker, ordböcker och andra böcker du kan behöva för att komma in i samhället och lära dig svenska.

Film och spel

Vi har cirka 1000 filmer av olika slag. Framförallt har vi satsat på spelfilmer, men du hittar även dokumentärer och TV-serier hos oss. Vi har också spel till olika plattformar såsom Nintendo Wii, PC, Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Playstation Switch, Xbox 360 och XboxOne. Barnfilm står inne på barnavdelningen, i den gröna snurran. Filmer för vuxna finns i de svarta pärmarna i hyllan i mitten av lokalen vid datorerna. Där står även ljudböcker och Tv-spel.

Behöver du en spelare för att se film har vi två för utlån. En Blu-ray-spelare och en DVD-spelare. De kan lånas hem i 14 dagar med ett omlån. Fråga efter dem i informationsdisken om du vill låna. Glöm inte att du kan låna film online via Cineasterna!

Foto

Vårgårda är ju bildernas stad, och vi har samlat våra fotoböcker i en gemensam hylla, så det är lätt att hitta våra bildskatter. Hyllan finns i början av folianthyllan i mitten av biblioteket.

Talböcker, storstil och lättläst

Om du har svårt att läsa vanlig text kan du få hjälp att låna våra Daisyböcker​. Vi kan även ordna ett konto hos Legimus som är Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) mediawebb. Där kan du sedan själv botanisera och smidigt ladda hem talböcker i flera olika format ur deras stora utbud av titlar. Prata med personalen så hjälper vi dig!

Böcker med extra stora bockstäver finns på Storstil-hyllan längst in i biblioteket.

Lättlästa Böcker för vuxna med står bredvid Ny i Sverige, och har både skönlitteratur och facklitteratur.

HBTQIA-hyllan

För dig som identifierar dig som HBTQIA, vill lära dig mer, eller helt enkelt vill ta del av berättelser där andra perspektiv får ta plats.

BookTok-hyllan

Letar du efter en bok som trendar på TikTok just nu? Leta på BookTok-hyllan. Där hamnar böcker för unga och vuxna som det snackas om just nu.

Västgötahyllan

Litteratur från och om vår hembygd finns på Västgörahyllan, vid scenen. Under den gulsvarta fanan hittar du bland annat släktförteckningar, dialektlexikon och historiska skildringar om livet i Västergötland. Du som vill släktforska på egen hand hittar instruktionsböcker och resurser på hylla Ls.

Kontakt

Vårgårda Bibliotek

Föreningsgatan 3, 447 31 Vårgårda

Öppettider

Ordinarie öppettider:

Måndag - torsdag 10-20

Fredag 10-17

Lördag 10-13

Meröppet måndag-fredag 9-10

Sidinformation

Publicerad: 2023-12-01
Senast uppdaterad: 2023-12-01
Sidansvarig: Charlott Klug