Gå till innehåll

Regler och avgifter på biblioteket

Det mesta på biblitoeket är gratis, men ibland behöver ta vi ut avgifter. Läs om våra låneregler, avgifter och priser nedan.

Förseningsavgifter samt ersättningskrav

Det som lämnats in efter att biblioteket stängt avregistreras först nästa dag. Ingen media på Vårgårda bibliotek har några förseningsavgifter, förutom fjärrlån (böcker som vi lånar hem från ett annat bibliotek). Försenade fjärrlån kostar 5 kronor/dag.

Förlust av media

Bok för vuxna: 250 kronor
Bok för barn och ungdom: 150 kronor
DVD, CD-ROM och TV-spel: 250 kronor
Tv-spel med 18-årsgräns: 500 kronor
Tidskrift: 50 kronor

Kopiator, utskrifter och scanner

På biblioteket finns en kopiator som man kan använda ifall man behöver kopiera dokument. Det går att få ut papperskopior i formaten A4 och A3. Det går även att göra utskrifter från våra datorer.

Priser per enkelsida:
A4 i svartvitt - 1 krona
A4 i färg - 3 kronor
A3 i svartvitt - 3 kronor
A3 i färg - 6 kronor

Vi tar emot kontanter, bankkort eller Swish. För att betala med kort måste summan överstiga 10 kronor.

Det är även möjligt att scanna in bilder och dokument och få dem skickade via e-post. Denna tjänst är gratis.

Lånekort och PIN-kod

Lånekortet är en värdehandling. Genom att alltid ha med lånekortet säkerställs att lånen hamnar på rätt låntagare. När du visar upp lånekortet går expeditionen i lånedisken snabbare och säkrare. Med lånekort och pinkod kan du själv hantera dina lån i låneautomaten eller online.

Du behöver en fyrsiffrig PIN-kod för att låna i bibliotekets automater och för att logga in på bibliotekskontot. Den får du samtidigt med bibliotekskortet. Du väljer kod själv. Har du glömt din PIN-kod kan du gå till biblioteket och legitimera dig så får du välja en ny.

I låneautomaterna kan du låna med lånekort + din PIN-kod. Det finns även en möjlighet att kunna låna på personnummer + PIN-kod i automaterna, men du måste först be om att få denna möjlighet aktiverad i lånedisken. Medtag då lånekort eller legitimation.

Lånetider

Normal lånetid är 4 veckor. TV-spel och TV-serier får lånas i två veckor. DVD får lånas i sju dagar och kan därefter lånas om en gång. För att låna TV-spel från vuxenavdelningen och DVD måste du ha fyllt 15 år.

Låna om

Omlån av böcker medges 3 gånger så länge de inte är reserverade av annan låntagare. Se till att låna om dina böcker i tid och respektera övriga låntagare. Vid en skuld på 100 kronor eller mer spärras ditt lånekort tills du betalat skulden. För att låna om ringer eller mailar du till biblioteket eller skaffar dig en PIN-kod så att du kan utföra tjänsten hemma via datorn. Den fyrsiffriga PIN-koden väljer du själv när du besöker lånedisken.

Låna om själv via dator gör du genom att logga in i bibliotekskatalogen. Där kan du även se aktuella lån och deras lånetid.

All media på biblioteket är gratis att låna. Om du tappar bort ditt lånekort kostar ett nytt 10 kronor för dig under 18 år och 20 kronor för dig som är vuxen.

Kontakt

Vårgårda Bibliotek

Föreningsgatan 3, 447 31 Vårgårda

Öppettider

Ordinarie öppettider:

Måndag - torsdag 10-20

Fredag 10-17

Lördag 10-13

Meröppet måndag-fredag 9-10

Sidinformation

Publicerad: 2023-12-01
Senast uppdaterad: 2023-12-01
Sidansvarig: Charlott Klug