PDF
Senast publicerad:

Studiebesök

Det ingår förstås i alla projekt att samla in information, knyta kontakter och lära av andra. I vissa fall kan det vara nödvändigt att få använda sin ögon och titta på hur andra gör. Så valde jag att göra för några veckor sedan och gav mig av på en dagstur till Sandviken. 

Sandvikens kommun har ca 40 000 invånare och är beläget strax väster om Gävle. Precis som i många andra kommuner finns också i Sandviken ett kommunalt bostadsbolag. Bolaget heter Sandvikenhus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och har idag över 4000 bostäder i sin förvaltning. Det som gör Sandvikenhus så intressant är att de satsar ganska mycket resurser på att hjälpa sina hyresgäster i alla frågor som går att koppla till sitt boende. Första gången som jag kom i kontakt med deras bo-sociala arbete var via en film om  en så kallad Boskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som Sandviken bedriver tillsammans med ABF. Filmen visar att boskolan är av stor betydelse för de nyanlända som Sandvikens kommun tar emot, i samarbete med Sandvikenhus och ABF. Sedan tidigare vet jag att kommunerna i Gävleborg är duktiga i sitt arbete med nyanlända och jag blev såklart extra intresserad av just verksamheten i Sandviken.

Väl framme i Sandviken så träffade jag Sawsan Al Karkhi (bilden ovan). Hon är en eldsjäl för ABF:s projekt som kallas för "Hand i Hand". I sina lokaler på området Nya Bruket hjälper hon många nyanlända och andra som bor i området, kring frågor som rör bostaden och grannskapet. Boskolan bedrivs som en del av Hand i Hand-projektet och då i nära samarbete med Sandvikenhus. Boskolan gästas av ett flertal personer som alla informerar om en specifik sak, exempelvis besiktning, skötsel, felanmälan och nyckelhantering. Deltagarna som genomgår Boskolan blir ambassadörer för Sandvikenhus och kan senare hjälpa bostadsbolaget vid sitt första möte med en nyanländ person eller familj.

Jag träffade också Mats Johansson som i flera år arbetat som boendekonsulent på Sandvikenhus. Mats finns närvarande både på Boskolan och i mycket annat som händer i Sandvikenhus områden. Han hanterar bland annat störningar och andra saker som rör de sociala bitarna i bolagets bostadsområden.

Projekt Bovärld ska verka för att nyanlända får den hjälp och det stöd som de behöver för att själva boendet ska fungera. Att information varvas med kontinuerlig personkontakt är viktigt under den första tiden i nya bostaden på den nya orten. I Vårgårda kommun ska de nyanlända kunna känna i en trygghet i att bostaden är en första fast punkt i starten på sitt nya liv.

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons