Maten står för en stor del av vår miljö- och klimatpåverkan, både genom produktionen och transporterna. Det finns även etiska aspekter som berör livsmedelsproduktionen. Tillgång till mat är ojämt fördelad, levnadsvillkor för djur och arbetsförhållanden för männinskor inom livsmedelspoduktionen kan vara mindre bra.
Det finns många smarta matval som är bra både för miljön och hälsan samt som plånboken också gillar.
Matsamarta tips:
En stor del av matens miljöpåverkan står våra transporter till och från affären för. Därför kan det vara bra att planera inköpen så att onödiga bilresor undviks.
Årligen slänger varje person i Sverige i genomsnitt 81 kilo ätbar mat per år.
Matsvinnet kan med några enkla knep minskas:
Källa: Naturvårdsverket och Livsmedelsverket
Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00
Stängd lunch 12.00-13.00
Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00
Organisationsnummer
212000-1454
Besöksadress
Kungsgatan 45
Postadress
44780 Vårgårda
E-post
kommunen@vargarda.se