Meddelande

Den svenska energiförsörjningen är i grunden stabil. Det finns dock en ökad risk för effektbrist under de kallaste dagarna i vinter. Det är många som arbetar för att minska sårbarheten i samhället, bland annat genom att arbeta med processen kring styrel och med energibesparing. Vårgårda kommun följer utvecklingen och har publicerat en samlingssida med länkar, tips, råd och andra delar som kan vara nyttiga.

PDF
Senast publicerad:
Blomsterlupin ritad, lila blomma

© Illustration: Jakob Robertsson

Fina Lupinen blommar, men den orsakar problem

Nu börjar vi en sommarkampanj om så kallade invasiva arter. Det är ett samarbete med Naturvårdsverket. Invasiva växter skapar problem – det vill säga de är mycket spridningsbenägna och breder ut sig på andras bekostnad. Dessa arter kan bidra till en enformigare miljö som kanske domineras av någon eller några få arter. Inhemska arter får då leva ett mer undanskymt liv eller kan riskera att helt försvinna. Först ut som vi informerar om är Lupinen eller blomsterlupinen.

Blomster som kvävs av Lupinen

Lupinen är välkänd och vanlig i i stort sett hela landet. Ni kommer så klart att upptäcka att lupinen är utbredd nästan över allt. Men det kanske är viktigare att ni har koll på er egen mark i er egen trädgård.

Växer på mager mark - ofta längs med järnvägar, vägar, hyggen och trädgårdar.

Av många uppskattad som en vacker växt. Problemet med blomsterlupin är att den tar över och konkurrerar ut andra inhemska växter, lockar til sig pollinatörer samt bidrar till att marken blir mer kväverik där den växer, vilket ängsblommor inte tycker om.

Växten sprider sig lätt med frön som explosivt kastas ut flera meter från frökapslarna. Ett frö kan överleva i marken i upp till 70 år. Kan även spridas med rotdelar.

Vad ska/kan jag göra?

Bekämpning

Bekämpar blomsterlupinen gör man genom att slå den innan den sätter frö, helst flera gånger på en säsong. Då de ofta växer i sandiga, lätta jordar brukar man kunna dra upp hela växten. Återkommande bekämpning kan behövas för att ta bort växter som grott från frön. Var försiktig vid hanteringen av arten. Hör med din kommun om de tar emot växtmaterial för förbränning. Endast i undantagsfall bör det komposteras. Blöt ner plantorna och lägg dem i en sluten plastpåse för att ruttna. Använd täckta komposter så att fragment inte kan blåsa iväg och bidra till nyetableringar. Lämna eller släng aldrig lupiner i naturen.

Rapportera fynd

Om du hittar blomsterlupin kan du rapportera in den på Artportalen Länk till annan webbplats. eller till Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.. Ansvarig myndighet är Naturvårdsverket.

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons