Senast publicerad: 2019-03-18

Informationskampanj om penningmålvakter

Det har pågått en informationskampanj från polisen om bedrägeribrottet Vishing, dvs. när gärningsmän lurar främst äldre personer att lämna ut koder, logga in på banken med bank-ID etc. för att olovligen komma åt att plocka ut belopp från bankkonton. Miljontals kronor rullar ut varje vecka. För att "tvätta" dessa pengar anlitas unga och unga vuxna mot bättre vetande som penningtvättmålvakter.

Unga personer lockas till kriminalitet

Det blir vanligare att kriminella vill rekrytera ungdomar och unga vuxna att tvätta pengar som kommer från brott. De unga luras, lockas eller tvingas att ta ut eller föra över pengar från sina konton som de själva fått överfört. Detta gör dem till penningmålvakter.

Visste du att:

• En penningmålvakt är en person som för över pengar som kommer från ett brott. Det gäller även om personen som utför överföringen inte är medveten om att handlingen är ett brott.
  • Den som agerar penningmålvakt riskerar att rekryteras till grov kriminell verksamhet.
  • En person som för över pengar som kommer från ett brott kan bli återbetalningsskyldig för hela beloppet, även om personen bara fört över en mindre summa.
  • Vårdnadshavare kan bli återbetalningsskyldiga i sitt barns ställe vid ett penningtvättsbrott om barnet är omyndigt.
  • Att agera penningmålvakt gynnar grov kriminell verksamhet, exempelvis skjutningar eller narkotikahandel.