Vårgårda kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset (covid-19) och samverkar med länsstyrelsen och andra myndigheter i regionen. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Senast publicerad: 2020-02-25
Vårgårda kommun informerar

Höga vattenflöden och kyla

Den senaste tidens kraftiga regnande har lett till höga vattenflöden i länets vattendrag. Just nu råder klass 1- eller klass 2-varningar om höga flöden i Viskan, Ätran och Säveån. Läget är just nu under kontroll och mycket vatten rinner undan vid uppehåll. I veckan kommer kallare väder in över Vårgårda med en del snöfall.

Det kommer bli kallare den närmaste tiden. Det kommer troligtvis även en del snö. Var försiktiga på vägarna då det kan bli väldigt halt.

Bor du i ett utsatt område är det bra att se över hur du kan skydda din fastighet mot översvämningar. Underlätta för dagvattnet att rinna undan genom att rensa diken, brunnar och avloppsgaller från löv och annat skräp. Fler tips om hur du kan skydda ditt hus och din egendom hittar du på www.krisinformation.selänk till annan webbplats och www.dinsakerhet.selänk till annan webbplats.

Tänk på att översvämningar kan leda till strömavbrott och problem med vattenförsörjning. Som alltid är det klokt att se över din egen beredskap.

• Ha ficklampa, tändstickor, stearinljus och batteriradio till hands om det blir strömavbrott.
  • Ladda mobiltelefonen.
  • Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.
  • Ha vattendunkar hemma.

Fler tips och råd om hemberedskap hittar du på www.dinsakerhet.selänk till annan webbplats

Översvämningar och kraftigt regnande på kort tid kan göra det besvärligt att ta sig fram på vägarna och ge störningar i kollektivtrafiken. Följ trafikläget, ta det extra försiktigt i trafiken och i naturen, särskilt nära vattendrag och respektera eventuella avstängningar.

Om du ska titta på de starka vattenflödena - gör det på säkert avstånd. Det finns risk för ras om man går för nära och det är väldigt starka strömmar i vattnet.

Följ väderläget via SMHI

Definition varningsnivåer

Klass 2 mycket höga flöden

Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen.

Klass 1 höga flöden

Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år. Kan medföra mindre översvämningsproblem.

Källa: SMHI