PDF
Dela
Lyssna på sidan
Senast publicerad:

Vårgårda kommun bevakar läget i Ukraina

Från och med måndag 28 februari har Vårgårda kommun upprättat en samordningsgrupp med uppgift att följa utvecklingen av kriget i Ukraina och hur det kan påverka Vårgårda. Till en början är uppdraget att hålla en aktuell lägesbild för att därigenom vara redo för olika förlopp som påverkar kommunen.

– Att vi skulle få uppleva ett krig i Europa är omskakande, det känns mycket oroväckande och skrämmande. Det är svårt att riktigt ta in för oss allihop. Det är minst sagt en märklig tid vi lever i där vi under en lång tid kämpat med pandemin och nu står vi inför något så obegripligt som krig i Europa. Vad som kommer att hända framöver är väl ingen utav oss som kan svara på, men jag måste säga att få uppleva ett krig i Europa 2022 är helt overkligt. Kommunen följer utvecklingen och sitter i regelbundna samtal med olika myndigheter, förmedlade kommunchef Lars Björkqvist under fredagen.

Var Källkritisk, fundera på vad som är rätt information

Var källkritisk och fundera på vilken information du tar del av och sedan sprider. Sprid inte information du inte vet säkert stämmer. Många av oss påverkas känslomässigt av det som händer, vi behöver stötta varandra i samhället och hjälpas åt att hantera oro som inte minst barn och unga kan uppleva. Klicka inte på eller sprid konstiga länkar eller budskap som du normalt inte får.

Frågor att ställa sig

Varför finns informationen? Är det någon som vill sprida åsikter eller information, väcka debatt eller underhålla? Är någon ute efter att tjäna pengar genom att du till exempel klickar på en annonslänk? Vem tjänar på att informationen sprids? Har den utformats för att få människor att agera på ett visst sätt? Om den är opinionsbildande, är den öppen med det eller vill den framstå som objektiv?

Krisinformation om källkritik Länk till annan webbplats.

Oro för barn

Det är ett nytt läge som de flesta aldrig upplevt, när kriget är såpass nära som nu. Det innebär att det sprids mycket information i olika kanaler. Framför allt finns det mycket information och desinformation i sociala medier som många yngre människor ser och påverkas av.

Försvarsmakten tillsammans med BRIS har tagit fram ett enklare stöd om att prata med barn om situationen Länk till annan webbplats.

Hemberedskap

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället behöver du själv ha en hemberedskap och kunna ordna med vatten, mat och värme. På vår webb och hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, får du tips för din egen krisberedskap.

Om krisen eller kriget kommer (Folder) Pdf, 2.8 MB.

Information från Vårgårda vid händelse

Om det inträffar en kris som påverkar vårt område på något sätt kan du alltid hitta information eller hänvisning om information på kommunens webbplats. På kommunens Facebook-sida gör vi uppdateringar som du kan få i ditt nyhetsflöde. Vid större kris startar kommunens krisledning för att samordna arbetet och få fram aktuell information till alla som behöver den.

Sida för krisinformation

Skyddsrum

Om skyddsrummen behöver användas i krig eller om regeringen har meddelat höjd beredskap, ska skyddsrummen kunna ställas i ordning inom två dygn. Ansvaret för skyddsrummet ligger på fastighetsägaren till den byggnad där rummet finns. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ansvarar för besiktningen av dem. En karta över alla skyddsrum i Herrljunga finns hos MSB.

Skyddsrumskarta hos MSB Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om skyddsrum Länk till annan webbplats.

Upplysningscentralen
Lyssna på radio

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons