Meddelande

Energi- och elbesparing - Här finns information och tips som kan hjälpa i den ansträngda situationen när det gäller energi och el.

PDF
Senast publicerad:

Mopedbrev på väg till föräldrar i Alingsås, Herrljunga, Lerum och Vårgårda

Lika säkert som att vitsipporna slår ut på våren, är att våra vägar och torg på våren lockar till sig motorburen ungdom. Till glädje för många, till stor irritation för andra. Sen flera år tillbaka skickar både Alingsås, Vårgårda och Herrljunga kommuner ut en informationsfolder till samtliga vårdnadshavare som under året får en 15-åring i sitt hushåll. I år kommer brevet att gå ut i slutet av maj månad och då även till Lerum som tillhör samma polisområde med samma problembild.

Det är kommunerna i samverkan med polisen som står som avsändare till breven. Syftet är att informera föräldrarna vad det innebär att låta sin tonåring köra moped eller A-traktor och helt enkelt påminna dem om var ansvaret för motorburen ungdom ligger - hos föräldrarna.

”Mopeder och A-traktorer är jättebra transportmedel för ungdomar som vill ta sig fram lätt och smidigt i och mellan våra kommuner”, säger kommunpoliserna Lotta Jofjord, Alingsås, Hanna Mannikoff Vårgårda/Herrljunga och Conny Holm, Lerum. ”De kan bli en avlastning för föräldrarna, en frihet för tonåringen och är dessutom en utmärkt hobby att umgås kring vilket bidrar till mycket glädje för många unga”.

”Men vi vill också lyfta att det finns en risk för allvarliga trafikolyckor och störningar på grund av vårdslöst framförda mopeder och A-traktorer” menar Li Johansson-Nyström, folkhälsostrateg i Herrljunga kommun.

”Som förälder är det därför viktigt att veta att det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt”, inflikar Lotti Klug, folkhälsostrateg i Vårgårda. ”Då kan detta brev vara till hjälp. Dels som ren information, dels som ett diskussionsunderlag att använda tillsammans med din tonåring!”

”Vi är, liksom alla föräldrar, rädda om ditt barn och om andra trafikanter. Ju mer påläst och kunnig du som förälder är, desto lättare är det att hjälpa din tonåring att bli en ansvarsfull och säker trafikant”, avslutar Lotta Jofjord, Hanna Mannikoff och Conny Holm.

Viktigt för föräldrar att känna till om mopeder och A-traktorer:

  • Om ditt barn åker fast på en trimmad moped/A-traktor eller kör berusad kan detta leda till att ditt barn inte får körkortstillstånd när det blir dags att börja övningsköra för MC eller bil.
  • Om fordonet är trimmat och ditt barn inte har rätt behörighet kan du som förälder dömas för tillåtande av olovlig körning. Straffet är böter och det finns fall då föräldern har fått sitt körkort återkallat.
  • Vid trimning gäller inte helförsäkring/vagnskadeförsäkring eller mopedens garanti. Detta kan ge svåra ekonomiska konsekvenser.
  • En trimmad moped eller felaktigt körd A-traktor/fyrhjuling med högre hastighet, kan medföra allvarliga kroppsliga skador eller i värsta fall dödsfall.
  • Att köra trimmad moped eller ombyggd a-traktor räknas alltid som olovlig körning. Konsekvensen är återkallat körkort samt körkortstillstånd på plats.
  • Att inte stanna då polis signalerar är ytterligare brott som försvårar att få körkort. Dessutom hamnar det i brottsregistret med de följder det kan innebära (svårt att få lägenhetskontrakt, jobb med mera).

Källa: Trafikverket

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons