PDF
Senast publicerad:

Polisen i lokal kampanj mot bedrägerier

Det pågår en nationell kampanj för att förebygga olika typer av bedrägerier, och nu har lokalpolisområde Alingsås, som består av Alingsås, Lerum, Herrljunga och Vårgårda, startat en motsvarande kampanj.

Flera anmälningar i kommunen

Det har kommit in flera lokala polisanmälningar om bedrägerier. Här ger vi några exempel. Under brottskoden investeringsbedrägerier är flera drabbade men det finns sannolikt ett stort mörkertal eftersom det kan upplevas som skamfyllt att bli lurad.

Investeringsbedrägeri

En person blir uppringd av ett företag och uppmanad att investera i t ex ädelmetaller. När personen gör det kommer senare ett nytt samtal.

Då säger företaget att personens investering växt och blir rekommenderad fler investeringar. Pengar förs över till utländsk bank och sedan är pengarna borta. Ett annat exempel är en perosn som uppmanades att låna pengar för att köpa kryptovaluta. Pengarna försvann.

När det gäller investeringsbedrägerier är både kvinnor och män och i åldrarna 40 till 80 år mest drabbade. De har blivit av med sammanlagt 3,6 miljoner kronor i närområdet.

Befogenhetsbedrägerier är vanligast.

Det är när bedragaren utger sig för att vara från Inkasso, Polisen, Kronofogden, banken eller något annat. Då får målsägande höra att det är intrång på hens konto och för att stoppa det krävs det att hen loggar in via bank-ID. När det är gjort har snart pengar stulits från kontot.

Här jobbar bedragarna med stress och man har sannolikt listor på ålder och telefonnummer. De flesta målsägande är födda på 1940-talet och i bland annat Lerums kommun är det över 20 personer som tillsammans blivit av med nästan 2,4 miljoner kronor.

Aktuella händelser utnyttjas

Bedragarna är uppdaterade om det som händer i samhället. De ringer och säger att de är från Svenska kraftnät och nu ska kunderna få tillbaka pengar för de höga elpriserna och ber målsägande att logga in med bank-ID.

Utger sig för att vara barn

Under övriga bedrägerier finns det en metod där bedragen utger sig för att vara någons barn. De skickar falska sms där det står ”Hej mamma, jag har bytt telefon”. Då svarar mamman, ”jaha, är det du Lisa?” och får ett ja till svar. Då byter mamman dotterns telefonnummer i sin mobils kontaktbok.

Sedan kommer det en begäran om att mamman ska swisha pengar till det nya telefonnumret. Här har vi åtta som blivit av med pengar och 24 som anmält försök till bedrägeri.

Romansbedrägeri

När det gäller Romansbedrägerier har över en miljon kronor förts över till bedragare i bara Vårgårda kommun.

Många som blivit utsatta mår mycket dåligt över detta och vi misstänker att det finns ett stort mörkertal då många utsatta väljer att inte anmäla brotten då de skäms över att ha blivit vilseledda.

Många avslöjar bluffen

Många försök till bedrägerier blir just bara försök. De kontaktade personerna misstänker att det är en bluff. Därför är antalet polisanmälningar om försök till bedrägeri fler än de som blivit av med pengar.

Polisen uppmanar allmänheten att prata med sina anhöriga om risken för att bli utsatt för bedrägeri.

  • Lägg på luren om någon ber dig ta fram din bankdosa eller använda ditt BankID
  • Logga aldrig in med bank-id på annans begäran
  • Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.
  • Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan,även det kan ge bedragaren tillgång till dina konton.

Målgruppen är äldre samt de som arbetar med äldre och alla som har äldre anhöriga.

Om du drabbas

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid, även vid försök tfn. 114 14 och ta stöd av människor i din närhet.

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons