Det pågår en nationell kampanj för att förebygga olika typer av bedrägerier, och nu har lokalpolisområde Alingsås, som består av Alingsås, Lerum, Herrljunga och Vårgårda, startat en motsvarande kampanj.
Det har kommit in flera lokala polisanmälningar om bedrägerier. Här ger vi några exempel. Under brottskoden investeringsbedrägerier är flera drabbade men det finns sannolikt ett stort mörkertal eftersom det kan upplevas som skamfyllt att bli lurad.
En person blir uppringd av ett företag och uppmanad att investera i t ex ädelmetaller. När personen gör det kommer senare ett nytt samtal.
Då säger företaget att personens investering växt och blir rekommenderad fler investeringar. Pengar förs över till utländsk bank och sedan är pengarna borta. Ett annat exempel är en perosn som uppmanades att låna pengar för att köpa kryptovaluta. Pengarna försvann.
När det gäller investeringsbedrägerier är både kvinnor och män och i åldrarna 40 till 80 år mest drabbade. De har blivit av med sammanlagt 3,6 miljoner kronor i närområdet.
Det är när bedragaren utger sig för att vara från Inkasso, Polisen, Kronofogden, banken eller något annat. Då får målsägande höra att det är intrång på hens konto och för att stoppa det krävs det att hen loggar in via bank-ID. När det är gjort har snart pengar stulits från kontot.
Här jobbar bedragarna med stress och man har sannolikt listor på ålder och telefonnummer. De flesta målsägande är födda på 1940-talet och i bland annat Lerums kommun är det över 20 personer som tillsammans blivit av med nästan 2,4 miljoner kronor.
Bedragarna är uppdaterade om det som händer i samhället. De ringer och säger att de är från Svenska kraftnät och nu ska kunderna få tillbaka pengar för de höga elpriserna och ber målsägande att logga in med bank-ID.
Under övriga bedrägerier finns det en metod där bedragen utger sig för att vara någons barn. De skickar falska sms där det står ”Hej mamma, jag har bytt telefon”. Då svarar mamman, ”jaha, är det du Lisa?” och får ett ja till svar. Då byter mamman dotterns telefonnummer i sin mobils kontaktbok.
Sedan kommer det en begäran om att mamman ska swisha pengar till det nya telefonnumret. Här har vi åtta som blivit av med pengar och 24 som anmält försök till bedrägeri.
När det gäller Romansbedrägerier har över en miljon kronor förts över till bedragare i bara Vårgårda kommun.
Många som blivit utsatta mår mycket dåligt över detta och vi misstänker att det finns ett stort mörkertal då många utsatta väljer att inte anmäla brotten då de skäms över att ha blivit vilseledda.
Många försök till bedrägerier blir just bara försök. De kontaktade personerna misstänker att det är en bluff. Därför är antalet polisanmälningar om försök till bedrägeri fler än de som blivit av med pengar.
Polisen uppmanar allmänheten att prata med sina anhöriga om risken för att bli utsatt för bedrägeri.
Målgruppen är äldre samt de som arbetar med äldre och alla som har äldre anhöriga.
Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid, även vid försök tfn. 114 14 och ta stöd av människor i din närhet.
Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00
Stängd lunch 12.00-13.00
Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00
Organisationsnummer
212000-1454
Besöksadress
Kungsgatan 45
Postadress
44780 Vårgårda
E-post
kommunen@vargarda.se