Den svenska energiförsörjningen är i grunden stabil. Det finns dock en ökad risk för effektbrist under de kallaste dagarna i vinter. Det är många som arbetar för att minska sårbarheten i samhället, bland annat genom att arbeta med processen kring styrel och med energibesparing. Vårgårda kommun följer utvecklingen och har publicerat en samlingssida med länkar, tips, råd och andra delar som kan vara nyttiga.

Senast publicerad:

Ett muntligt quiz för beredskap - Beredskapsveckan

Vi avslutar beredskapsveckan med ett muntligt quiz. Gå igenom frågorna och se hur bra koll du har. Facit finns efter quizet. Glöm inte att läsa mer om beredskap dels på våra sidor dels på andra sidor (länktips finns på denna sida).

Tips!

I broschyren Om krisen eller kriget kommer kan du läsa mer om hur olika samhällskriser kan påverka din vardag och vad du själv kan göra och tänka på för att vara bättre förberedd.

Broschyren finns att beställa på svenska. I digitalt format finns den på flera olika språk och som lättläst. Informationen finns också inläst på svenska och engelska, på teckenspråk och i punktskrift.

Olika format för Broschyren Länk till annan webbplats.

Fler tips och information

Din säkerhet - Sida med mycket info om din krisberedskap Länk till annan webbplats.

MSB - Om beredskap Länk till annan webbplats.

Räddningstjänst Länk till annan webbplats.

Quiz

1. En större samhällskris inträffar som gör att det inte finns någon ström. Vad är viktigast att göra direkt?

1. Att värma upp huset
X. Att lyssna på radio
2. Att identifiera sig med bank-id

2. När det blir ett elavbrott på vintern, hur lång tid tar det i genomsnitt för ett hus att bli utkylt?

1. En dag
X. Tre dagar
2. En vecka

3. Vårt vatten kan förorenas eller vid elavbrott sluta rinna ur kranen. Därför är det bra att ha fyllda reservdunkar hemma. Hur mycket vatten behöver en vuxen person till dryck, matlagning och hygien per dag?

1. En halvliter
X. En liter
2. Tre liter

4. Hur mycket av det livsmedel som konsumeras i Sverige är importerat och skulle ha svårt att nå Sverige vid en kris eller ett krig?

1. 15 %
X. 30 %
2. 50 %

5. Om leveranser av livsmedel inte kan nå fram till din matbutik, hur länge räcker butikens lager av färskvaror som mjölk, kött, frukt, ost och ägg?

1. En till två dagar
X. Fem dagar
2. Tio dagar

6. Om något händer som gör att man inte kan handla livsmedel på några dagar, är det bra att ha tänkt i förväg. Vilken typ av mat är bra att alltid ha hemma?

1. Mat som man kan äta upp snabbt
X. Mat som har hårda förpackningar
2. Mat med lång hållbarhet

7. Förr fanns det i Sverige större lager av bränsle, mat och annat. Hur många kaffepaket hade Sverige i beredskapslager under kalla kriget?

1. 13 miljoner
X. 6 miljoner
2. 1 miljon

8. En kris kan göra vem som helst orolig och man kan då reagera på olika sätt. Hur brukar de flesta av oss människor agera vid kriser?

1. Vi hjälps åt och samarbetar
X. Vi plundrar butiker och stjäl från varandra
2. Vi får panik och räddar oss själva

9. När man fyller 16 år blir man totalförsvarspliktig om man bor i Sverige, oavsett om man är svensk medborgare eller inte. Vad innebär totalförsvarsplikt?

1. Att man måste genomföra värnplikt
X. Att man kan bli inkallad för att hjälpa till vid ett krig
2. Att man kan bli inkallad för att hjälpa till vid en kris

10. En cyberattack betyder att angripare försöker komma åt data, information eller kontakter i it-system, ibland för att göra skada eller utpressa. Hur många cyberattacker inträffar mot svenska myndigheter och kommuner varje månad?

1. 100-150
X. 1 000-1500
2. 10 000-15 000

Rätt svar:

1 - X

2 - X

9 - X

Om beredskapsveckan

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har initierat Krisberedskapsveckan som genomfördes för första gången 2017. Målen med kampanjen är att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig samt skaffar sig en hemberedskap. Kommunerna är huvudaktörer i kampanjen, eftersom de ansvar för beredskapen på lokal nivå och därmed står närmast invånarna före, under och efter en händelse.