Vårgårda kommun följer Folkhälsomyndigheten och andra expertmyndigheters rekommendationer om hur coronaviruset ska hanteras. Det är viktigt att vi tillsammans tar ansvar för att minska smittspridningen. Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Hjälp till att förebygga smittspridning hos riskgrupper, framför allt äldre.

Senast publicerad: 2020-10-29

Beslut om stängningar, besöksförbud och anpassningar i verksamheter

Här följer en översikt av de beslut som Vårgårda kommuns ledningsgrupp tagit för att omhänderta effekterna av spridningen av coronaviruset (Covid-19).

Beslutsgrunder:

Äldre äldre" (85+) är den mest utsatta gruppen för smitta. Vårgårda kommuns huvuduppdrag är att säkerställa samhällsviktig verksamhet samt att värna om liv och hälsa. Därför måste kommunen vidta åtgärder för att trygga denna grupp från smitta och smittspridning. Sociala ytor eller kontaktpunkter för smittspridning behöver således begränsas så långt som möjligt.

I huvudsak ska Vårgårda kommun vidta åtgärder för att skydda äldre och utsatta riskgrupper. De evenemang som hålls i kommunens regi innehåller alltid en blandning av människor, framför allt är många evenemang uppskattade av äldre medborgare. För att inte riskera att utsätta äldre eller andra riskgrupper för smittorisk har beslut fattats om att vara restriktiva med att hålla sociala sammankomster där kommunen äger ansvar.

Vård och omsorg

Efter att ha haft besöksförbud sedan mars öppnade särskilt boende för möjlligheten att besöka sina anhiorga från den 1 oktober. Det med en mängd restriktioner och försiktighetsåtgärder. Läs mer vad som gäller för besök till äldreboende.

Om jag har anhörig på äldreboende, vad gäller då?

Från 1 oktober hävs besöksförbud till alla äldreboenden efter beslut av regeringen. Besök ska ske med god säkerhet för att hindra att smitta kommer in i verksamheten. Vårgårda kommun förstår att det finns mycket omtanke och oro för de boende. Du kan alltid ringa till boendet och höra hur din anhörig mår eller kanske ha ett videosamtal. Kontakta enhetens personal som gärna hjälper dig med det praktiska. De gör alltid sitt bästa för de boende och att du som anhörig inte ska vara orolig i onödan.

Om jag har anhörig på LSS-boende, vad gäller då?

Vid besök till boende ber vi dig att fundera på risken för smittspridning. Är de boende en riskgrupp eller har underliggande sjukdomar kan de utsättas för fara vid en eventuell smitta. Vi vill skydda och minska risken för personer i riskgrupperna att utsättas för smitta. Personer med snuva, hosta eller feber bör inte besöka verksamheten. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förebygga smittspridning hos riskgrupper.

Socialtjänst

• Bistånd planerar för att kunna försörja boende med mat och förnödenheter då restaurang Kastanjen är stängd för allmänheten.
  • Infört strikta besöksrutiner till verksamheten.
  • För människor som på grund av sjukdom inte har möjlighet att röra sig i samhället och inte har anhöriga som kan vara behjälpliga kan ta kontakt med kommunen om det är något som kommunen kan hjälpa till med.

Näringsliv (COI)

• Vårgårdamässan 13-14 mars är preliminärt förlagd till våren 2021.
  • Information till näringslivet om förhållningssätt för inställda evenemang.

Samhällsbyggnad

• Åtgärder genomförs och har genomförts för hygienzoner på alla arbetsplatser. Det är ändrade rutiner för städning, starkare rengöringsmedel, alcogel för tvättning. Skyltning finns med råd för hur sanitet och hygien bör skötas på bland annat toaletter och i kök.
  • Sanering av områden där risker för smitta finns, till exempel matsalar osv.

HR-enheten

• Klassningen av pandemi innebär att det inte längre finns särskilda utpekade riskområden. Har du symtom på sjukdom ska du stanna hemma. Då gäller vanlig sjukskrivning. Idag är karensdag tillfälligt slopad.
  • Karensdag slopas tillfälligt från den 11 mars (Beslut från Regering).

Kultur och Fritid

• Vissa evenemang, föreläsningar och sammankomster har bedömts kunna genomföras med begränsad publik och med särskilda rutiner.
  • Seniorverksamheten har ett fåtal evenemang, t ex
  • Alla gruppaktiviteter i simhallen ställs in. Allmänhetens bad fortsätter som vanligt.
  • Simskolan ställs in.

Samordningsfunktion

• Beslut om att upprätta verksamhetsspecifika planer för eventuell stängning, omfördelning av resurser, personalplanering m m.
  • Utöka kommunikationsinsatser internt och externt.
  • Framtagande av handlingsplaner samt informationsmaterial.
  • Stöd till Vårgårda bostäder AB med handlingplaner.
  • Samverkan med myndigheter.
  • Avstämningar med kommunledning om behov och åtgärder.