Covid-19

Vårgårda kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset, covid-19 och arbetar aktivt med beredskap för att kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning. Vi utgår från ansvariga myndigheters rekommendationer med målet att kommunens verksamheter ska vara förberedda och påverkas så lite som möjligt.

Senast publicerad:

Lägesbild Covid-19, 21 maj 2021

Här är en kort lägesbild 21 maj från Vårgårda kommun. Antalet nya smittade vecka 19 är 26 personer. En minskning från vecka 18 (36 personer).

Under vecka 19 rapporterades 4 432 fall i hela regionen, vilket är en minskning med 13 % jämfört med föregående vecka. Antalet fall har nu minskat fyra veckor i rad. Incidensen för hela Västra Götaland var 256 fall per 100 000 invånare under vecka 19. Motsvarande siffra för de
senaste två veckorna var 549.

Vaccination

Det som det pratas mest om just nu är vaccination. Många delar av regionen är i fas 4, men just nu får Västra Götaland mindre vaccinleveranser. Detta leder till att de som ska få sin andra dos prioriteras. Det kommer alltså vara ont om lediga tider för nyvaccinering (första dos) under de närmaste
veckorna.

För Vårgårda hänvisar vi till mer information på Närhälsan Vårgårdas hemsidalänk till annan webbplats eller 1177.selänk till annan webbplats:

Ny samlingssida för bokningar

Det är inte ett gemensamt bokningssystem utan en listfunktion där man kan få en överblick av var i länet det finns lediga vaccinationstider att boka. Syftet är att underlätta för de som vill boka in sig att se lediga tider i närtid.

Nu gäller för de flesta bokningar att du som är född 1971 eller tidigare kan boka tid för vaccination. Just nu är det ont om vaccin. Därför är det också ont om tider.

Du får boka tid var du vill men du bör välja en mottagning där du även ska ta dos 2. Vaccinationen är gratis.

Mottagningar som har lediga tider för webbokning just nu länk till annan webbplats

https://www.vgregion.se/ov/vaccinationstider/vaccinationstider/länk till annan webbplats

Inför en vaccination är det bra att redan ha fyllt i sin hälsodeklaration

Inför vaccination ska du ha fyllt i en Hälsodeklaration. Utan hälsodeklaration kan du inte vaccineras. Det är ingen omfattande blankett, men väl så viktig.

För att spara tid och oklarheter är det bra om du fyller i en hälsodeklaration redan innan. Hälsodeklaration hittar du på Folkhälsomyndigehtens webbsida.länk till annan webbplats

Vi lägger även upp dem här (olika språk) för egen nedladdning. De kan användas digitalt eller skrivas ut inför vaccinationstillfället, av alla regioner.

OBS! Vi sätter även ut blanketter i kommunhusets reception. Vi har inte möjlighet att hjälpa till med att fylla i blanketten, men de finns att hämta där om ni har vägarna förbi.

När det kommer till råd och restriktioner

Regionala rekommendationerna – är riktade till oss var och en – gäller till och med 6 juni

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. (HSLF-FS 2020:12) – är riktade till oss var och en – gäller till och med 30 juni.

Ändringar i Covid-19-lagstiftningen – Gäller Verksamhetsutövare och arrangörer – Ändringar träder i kraft 1 juni

Regionala rekommendationer har förlängts till 6 juni

Innehållet kan komma att uppdateras om läget kring covid-19 förändras. Perioden kan komma att förlängas.

• Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.
  • Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd. Detta avser inte förskola eller klassrumssituationen i grund- och gymnasieskola.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

Håll avstånd!

Att hålla avstånd är den enskilt viktigaste åtgärden i alla sammanhang. Det är också den huvudregel som Folkhälsomyndigheten lyfter fram hela tiden. Håller du tillräckligt avstånd till människor som du inte bor tillsammans med, så blir du troligen inte smittad. Längre fram kommer tillräckligt många människor att vara vaccinerade för att smittspridningen verkligen ska minska.