Vårgårda kommun följer Folkhälsomyndigheten och andra expertmyndigheters rekommendationer om hur coronaviruset ska hanteras. Det är viktigt att vi tillsammans tar ansvar för att minska smittspridningen. Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Hjälp till att förebygga smittspridning hos riskgrupper, framför allt äldre.

Senast publicerad: 2020-10-02

Till dig som ska besöka någon på särskilt boende i samband med Coronapandemin

Nu är besöksförbudet borta och äntligen finns möjlighet att träffa nära och kära i deras egen lägenhet. Nu ska vi tillsammans se till att besöken blir positiva och samtidigt säkra. Nedan kommer en bakgrund till de beslut vi tagit i Vårgårda kommun och sedan hur vi planerat för det praktiska genomförandet.

Covid -19 räknas både som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom vilket innebär att den kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser och att den kan få en spridning i samhället
som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver extraordinära smittskyddsåtgärder. Enligt lag skall då var och en genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att det är viktigt att besökare och verksamheter samarbetar för att minimera risken för att det ska uppstå smittspridning på särskilda boenden för äldre. De påtalar också att hög ålder tillsammans med underliggande sjukdom är den främsta riskfaktorn för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Utifrån ovanstående och Folkhälsomyndighetens rekommendationer försöker vi nu att göra allt vi kan för att få till besök samtidigt som vi vill hålla sjukdomen ute från våra enheter, vilket vi hoppas att anhöriga har förståelse för.

Utifrån det som står i Socialstyrelsens föreskrifter om besök i särskilda boendeformer för äldre under coronapandemin så har vi beslutat att ha besökstider för att på ett säkert sätt kunna informera och instruera de besökare som kommer.

Vi har i lagens mening inte rätt att förbjuda någon att besöka sin anhörig på andra tider och inte heller att förbjuda någon att ta med någon från boendet, men utifrån att antalet smittade åter ökar i samhället så hoppas vi att de enskilda anhöriga/vänner har förståelse för vad det skulle innebära om vi skulle få in smitta
på någon av våra enheter.

När det gäller antikroppstest så säger folkhälsomyndigheten att ett positivt antikroppstest bedöms medföra en minskad risk att smittas och därmed en minskad risk att föra smittan vidare till andra. De skriver också att man alltid behöver göra en egen bedömning utifrån den enskilda situationen och ta ett eget ansvar som individ. Det är alltså inte helt säkert att man inte smittar och därför önskar vi, att
man av den anledningen inte agerar annorlunda för att man har antikroppar.

Särskild information till besökare

Så här önskar vi från verksamheten att ni agerar

• Stanna hemma när du har symtom. Avstå från besöket när du känner dig sjuk,
    även vid milda symtom
  • Besökstider är klockan 14.00-15.15 samt 15.30-16.45 samtliga dagar och varje
    enhet kommer ta emot högst två besök vid varje klockslag för att detta ska ske
    på ett säkert sätt. Om någon annan tid krävs så kontaktas enhetschef.
  • Besöket skrivs upp på besökslista som personalen har. Det är namn och
    telefonnummer på den som bokar besöket som skrivs upp. Detta då
    informationen kan behövas om något inträffar så att besöket måste ställas in
    eller om eventuell smittspårning behöver göras.
  • Högst två personer per besök är önskvärt för att avstånd ska kunna hållas på ett
    bra sätt.
  • Husdjur är ej tillåtna.
  • Vid lokala utbrott kan andra rekommendationer och rutiner komma att gälla.
  • Besöket ska vara bokat per telefon med aktuell avdelning i förskott.
    Telefonnummer nedan gäller vid ovanstående besökstider, vid annan tid
    kontaktas enhetschef.

Telefonnummer Kullingshemmet
Almen: 0322-600749
Asken: 0322-600745
Björken: 0322-600746
Linden: 0322-600748
Telefonnummer Vårgården
Enen: 072-1612946
Heden: 072-1612950
Ängen: 072- 1612954
Korttiden: 072-1612958

• Vid ankomst ska besökare vänta tills besöksvärd (av enhetschef utsedd person som ansvarar för dagens besök) tar emot.
    Kullingshemmet: besökare väntar utanför enhetens dörr
    Vårgården: besökaren ringer på enhetens ringklocka vid ytterdörren.
  • Håll avstånd tills besöksvärden kommer.
  • Besöksvärden som kommer och tar emot frågar om besökaren är frisk eller har luftvägssymtom eller sjukdomskänsla.
  • Ett sällskap per gång släpps in, man inväntar sin tur utanför dörren.
  • Besöksvärden informerar om hur skyddsvisir ska användas.
  • Besöksvärden uppmanar att hålla rekommenderade avstånd och visar vägen in till den boendes lägenhet.
  • Besöksvärden informerar om handtvätt och handdesinfektion i den boendes
    lägenhet före besöket.
  • Besöket sker endast inne i lägenheten.
  • Håll avstånd vid besöket.
  • När besöket är slut ringer besökaren på larmklockan.
  • Handtvätt och handdesinfektion sker innan lägenheten lämnas.
  • Besöksvärden kommer och hämtar i lägenheten och visar sedan vägen ut.
  • Besöksvärden tar hand om besökarens visir.