Vårgårda kommun arbetar för att begränsa smittspridningen med särskilt fokus på riskgrupper. Vi strävar efter att upprätthålla prioriterade verksamheter, och har beredskap för en eskalerande situation. Vi följer Folkhälsomyndigheten och andra myndigheters rekommendationer. Dessa uppdateras kontinuerligt, vilket gör att kommunen också behöver fatta beslut med kort varsel.

Senast publicerad: 2020-11-23

Publikgräns på 8 personer i Västra Götaland från 24 november

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta (8) deltagare. Detta gäller även om deltagarna sitter med behörigt avstånd till varandra. Enda undantaget är begravningar. Beslutet gäller från och med den 24 november.

Beslutet fattades den 23 november och innebär alltså att det från och med den 24 november, är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta (8) deltagare. Bakgrunden till beslutet är förstås att begränsa den mycket allvarliga smittspridningen av covid-19.

Regeringen har beslutat om ett undantag för begravningar, som naturligtvis även gäller Västra Götaland. Det får samlas maximalt tjugo (20) deltagare vid begravningsgudstjänster, urnsättning och liknande. Undantaget är lika för alla, oavsett trosinriktning.

Bakgrund till Länsstyrelsens beslut

Den 20 november beslutade regeringen att begränsa antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta (8) personer från och med 24 november. Länsstyrelsen har mandat att besluta om lokala regler. Den 23 november beslutades att maxantalet på 8 personer även ska gälla för sittande publik i Västra Götaland från 24 november. Detta beslut gäller istället för regeringens beslutade undantag för sittande publik. Det enda undatag vi har i Västra Götaland är undantaget för begravningar som alltså får samla max 20 deltagare.

Länsstyrelsens beslut har tagits mot bakgrund av att smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög i Västra Götaland. Beslutet har fattats efter avstämning med länets smittskyddsläkare.

Beslutet gäller Västra Götalands län. Varje länsstyrelse kommer att besluta om egna föreskrifter eftersom landets länsstyrelser är självständiga myndigheter. Var och en fattar alltså sina egna beslut, men naturligtvis har landets länsstyrelser noga talat sig samman i den här frågan.

Denna text finns även på Länsstyrelsens hemsida kompletterat med frågor och svar.länk till annan webbplats