Från och med 29 juni kl 15.30 upphör utfärdat eldningsförbud i Vårgårda kommun.

Senast publicerad: 2020-04-15

Åtgärder för att underlätta för Vårgårdas företag

Med anledning av att många företag drabbas hårt av Coronaviruset vill Vårgårda kommun försöka dra sitt strå till stacken och hjälpa till för att mildra effekterna för vårt näringsliv. Därför genomför vi nu ett antal åtgärder som kan underlätta för Vårgårdas näringsliv.

Åtgärder:

• I samverkan med Fokus Herrljunga har COI hittat en lokal tillverkare av handsprit samt ytdesinfektion. Vi har i dagsläget gjort en beställning åt kommunen men från nästa vecka finns det ett litet lager hos oss. Prioriterat är att det ska finnas handsprit på alla restauranger och platser som hanterar mat och många människor. Hör av er om ni har ett behov av detta!
  • Många företag sitter just nu och funderar på sin likviditet, hur länge räcker mitt egna kapital, hur gör jag med min personal osv. Korttidsarbete, tidigare kallat korttidspermittering, innebär att en anställd går ner i arbetstid och lön istället för att du behöver säga upp personen. Det betyder att du kan minska den anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden. Du kan söka stödet från och med 7 april 2020. Det kommer gälla retroaktivt från och med 16 mars 2020. COI har nu avsatt pengar för att, vid behov, köpa in konsulthjälp för att hjälpa varje företag i er unika situation. Målet är att alla företag som är i behov av åtgärden ska känna sig trygg i att alla handlingar finns färdiga den 7 april när ansökan öppnar. Vill du få konsulthjälp med detta, hör av dig omgående! I sådana fall träffar du som ägare/VD en konsult/rådgivare under två timmar för att starta processen och få en plan för ditt företag. Detta är helt kostnadsfritt.
  • Just nu får vi frågor kring de nya åtgärdspaket som Regeringen informerade om 25 mars, som t ex hyreslättnader för utvalda extra utsatta branscher, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, skatteanstånd osv. Vi försöker hålla koll och informera/ länka när mer info finns. Även detta kan ni boka in konsulthjälp för när mer information finns. Bra att få lite hjälp med en likviditetsbudget innan man träffar banken osv.?
  • Vi beviljar anstånd på de fakturor som kommunen skickar ut, d v s avgifter för vatten och avlopp, sophantering och tillstånd och tillsyn. Företag kan vända sig till ingela.larsson@vargarda.se och be om anstånd. Anstånd kan beviljas med 30 dagar åt gången.
  • Kommunen strävar också efter att korta betaltider till våra leverantörer för att stärka företagens likviditet om det behövs. Även i detta fall kan företag maila ingela.larsson@vargarda.se.
  • Kommunen kan pausa tillsynsprocessen om företag vill med hänsyn till personalbortfall eller annan anledning kopplat till coronaviruset.
  • Även hyror i kommunens och Vårgårda Bostäders lokaler kan få anstånd. När det gäller Vårgårda bostäder vänder sig företagen till linda.nyberg@vargardabostader.se och för Vårgårda kommun ingela.larsson@vargarda.se.
  • Vårgårda kommun har valt att visa sin personal uppskattning genom att ge alla kommunanställda ett presentkort hos Vårgårda Centrumförening. Ett jättefint initiativ där våra små lokala företagare gynnas i en utsatt situation. Tycker även du att det skulle vara en bra idé för din personal, vi hjälper dig gärna!
  • Centrumföreningen och dess medlemmar har fler små och "Corona-säkrade" evenemang planerade på Kungsgatan närmaste veckorna, t ex arrangerar Anno 1896 Modevisning den 28 mars och Högt & Lågt, tillsammans med Hobergs Surdegsbageri,utlämning av lokalproducerad mat på Skärtorsdagen.

Polisen vill gärna att vi uppmärksammar att de har en mycket välvillig inställning till de som vill tidigarelägga öppning av sin uteservering. Som vanligt skickar företagen sin ansökan om detta till Tillstånd Väst.

Upphandling

Kommunen vill gärna påminna om sin upphandlingspolicy som tydligt riktar sig mot lokal upphandling:

”Vid upphandlingsvärde 0 – 100 000 kr väljer den som upphandlar själv hur anskaffningen ska konkurrensutsättas, det vill säga om en eller flera leverantörer ska tillfrågas. Konkurrenssättning ska alltid tillämpas om det går och lokala företag väljs när det finns möjlighet. Direktupphandlingen får ske muntligt eller skriftligt utan krav på dokumentation.

I detta läge måste vi alla hjälpas åt! Kommunen är öppen för att diskutera ytterligare insatser och vi vill som alltid ha en god dialog med vårt lokala näringsliv. Önskemål om fler insatser prövas kontinuerligt.

Center of Innovation har lagt upp länktips som är användbara.länk till annan webbplats