Covid-19

Vårgårda kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset, covid-19 och arbetar aktivt med beredskap för att kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning. Vi utgår från ansvariga myndigheters rekommendationer med målet att kommunens verksamheter ska vara förberedda och påverkas så lite som möjligt.

Senast publicerad:

Familjekarantän

Yngre barn och elever (i för- och grundskolan) som bor tillsammans med någon som har covid-19 bör stanna hemma, precis som äldre elever och vuxna rekommenderas att göra. Föräldern kontaktar elevens lärare för att stämma av eventuell distansundervisning eller hemuppgifter.

Om en vårdnadshavare har förkylningssymptom  får man inte vistas på verksamhetens område. Lämning och hämtning får ske av annan person.

Om du som vårdnadshvare har fått diagnosen långtidscovid, så får du lämna och hämta på förskola och skola även med kvarvarande symptom, om din läkare intygat att du inte lägre kan smitta. Rektor kan vid behov begära läkarintyg som styrker din diagons.

För att vi som verkar inom förskola/skola ska kunna hjälpa till att minska och begränsa smittspridning är det viktigt att vi får information om konstaterad smitta. Har ett barn eller en personal varit i verksamheten med symptom skickar vi (enligt smittskydds rekommendationer) hem en blankett där vi bland annat informerar om att ditt barn kan ha blivit smittat. Det tar 2–14 (ofta 5) dagar från att man smittats, till dess att man eventuellt får symtom. Elever som utsatts för smitta får vistas i skolan så länge de är helt symtomfria. Endast elever med symtom ska provtas.

Detta förfarande har lett till att fler elever sökt sig till vårdcentralen för provtagning. Signaler har kommit från vårdcentral att de har svårt att hinna ta emot alla förfrågningar om provtagning.