PDF
Senast publicerad:

God man

Den som behöver hjälp med att sköta sin ekonomi eller med att kontakta kommunen och andra myndigheter kan få en god man.

För att få en god man måste du behöva hjälp av något slag. Det kan bero på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande. En god man kan också hjälpa ensamkommande barn eller med att sköta ekonomin efter en person som har försvunnit eller avlidit eller vid motstridiga intressen vid en rättshandling.

Det är frivilligt att få en god man och du bestämmer alltid själv i viktiga frågor.

Detta gör en god man

En god man kan hjälpa dig att få den sjukvård som du behöver eller att skaffa en bostad som passar dig. En god man kan också hjälpa dig att betala dina räkningar. Ibland hjälper en god man till vid enstaka tillfällen, till exempel när en lägenhet ska säljas.

Läs mer om vad som ingår i en god mans eller förvaltares uppdrag.

Så ansöker du om att få en god man

Du själv, dina närmaste anhöriga eller överförmyndaren kan ansöka om en god man.

Vem som helst kan också vända sig till överförmyndaren för att berätta att någon behöver en god man.

De som arbetar inom socialtjänsten och sjukvården måste meddela överförmyndaren om de tycker att någon behöver en god man.

En anhörig eller någon annan du känner kan bli din gode man. Om du inte själv föreslår en person, så föreslår överförmyndaren en. Du får träffa den gode mannen och godkänna honom eller henne eftersom ett godmanskap kräver ett samtycke från dig.

Ansökan och anmälan om god man

För att ansöka om att få en god man kan du gå till e-tjänsten Länk till annan webbplats. för att och ansöka. Här hittar du alla blanketterna och e-tjänsterna som har med god man att göra.

Ansökan skickar du sedan till tingsrätten som i de flesta fall beslutar om att utse en god man.

Vill du bli god man eller förvaltare?

Är du intresserad av människor och ekonomi? Då kan du bli god man eller förvaltare. Som god man ska du vara ärlig, noggrann och tycka om att hjälpa andra människor. Överförmyndaren kontrollerar att du som vill bli god man sköter din egen ekonomi, att du inte har begått något brott och avgör därefter om du är lämplig.

Din intresseanmälan lämnas till överförmyndaren som sedan ansöker hos tingsrätten och föreslår dig som lämplig god man eller förvaltare. Det är tingsrätten som beslutar om godmanskapet eller förvaltarskapet.

Intresseanmälan för att bli god man

För att anmäla att du vill bli god man kan du använda e-tjänsten  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Intresseanmälan god man Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons