PDF
Senast publicerad: 2018-11-14

Frivillinsatser - vad kan du hjälpa till med?

Just nu kommer många flyktingar till Sverige. Samtidigt hör många av sig till oss och vill bidra. Vi är glada för det stora engagemanget. Här har vi samlat information om hur du på olika sätt kan bidra till att fler känner sig hemma. Tack för att du vill hjälpa till.

Gåvor

Vissa flyktingboenden tar emot till exempel kläder, spel eller elektronik. Det är inte säkert att alla boenden behöver gåvor, eller att man har möjlighet att ta emot dem. Om du vill skänka något behöver du därför först ta kontakt med boendet och fråga om de kan ta emot din gåva. 

De ensamkommande unga flyktingarna i Vårgårda kommuns boenden är tonåringar. Därför är till exempel kläder, idrottsartiklar, gympaskor och elektronik ofta välkomna gåvor till vissa boenden.

Var med och välkomna flyktingarna!

Vill du göra en volontärinsats direkt för de flyktingar som kommer. Då kan du gå med i Facebookgruppen Refugees Welcome to Gothenburglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Gruppen samordnar volontärinsatserna och identifierar behov så att flyktingarna får stöd från privatpersoner, utöver den hjälp som flyktingarna får från myndigheternas representanter på plats. Behoven kan till exempel vara underkläder, filtar, mat eller skjuts till Migrationsverket.

Refugees Welcome-gruppen ser också till att det blir lagom många volontärer på plats, och att det även finns en samordnare för alla privatpersoner på plats. Genom att gå med i Refugees Welcome-gruppen kan du bistå med det som behövs i form av saker eller kläder, eller finnas med själv och jobba på plats.

Frivilligorganisationer

Det finns flera engagerade frivilligorganisationer i Vårgårda. Är du intresserad av att ingå eller höra med dem hur de arbetar alternativt vad de kan behöva hjälp med rekommenderas att du tar kontakt direkt med dem.

Svenska Kyrkan

Equmeniakyrkan

Frivilliga Resursgruppen

FN-föreningen Vårgårda

Röda korset Vårgårda

Hjulet, Vårgårda

Bli familjehem

Det kommer fler ensamkommande barn och ungdomar till Vårgårda än beräknat och Vårgårda kommun har i nuläget svårt att tillgodose behovet av bra boenden. Kan du tänka dig att erbjuda dessa barn/ungdomar en fast punkt i tillvaron och hjälpa dem att landa i Sverige? Det kan handla om såväl längre som kortare uppdrag. Kontakta kommunens familjehemsansvarig för frågor eller för att anmäla ditt intresse.

Läs mer om att bli familjehem

God man

Barn som kommer ensamma till Sverige har rätt till en god man som kan företräda dem i ekonomiska och personliga frågor. Behovet av gode män för dessa uppdrag är mycket stort. 

För att bli god man för ett ensamkommande barn i Vårgårda krävs att du har gått en särskild kurs. Utbildningen anordnas av Överförmyndaren.

Läs mer om god man och överförmyndare.

Bli särskilt förordnad vårdnadshavare för ett ensamkommande flyktingbarn

Efter att barnet fått beslut om uppehållstillstånd ska han eller hon få en särskilt förordnad vårdnadshavare som fungerar som en ställföreträdande förälder för barnet.

Vill du bli särskilt förordnad vårdnadshavare? Då kan du kontakta Utredningsenheten. Uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare är arvoderat. På grund av högt tryck just nu kan det ta lite tid innan du är igång med uppdraget, men håll ut - du behövs verkligen.

Läs mer om särskilt förordnad vårdnadshavare.

Hyra ut rum, bostäder och lokaler

Många hör av sig till oss och vill hyra eller låna ut lokaler, lägenheter eller rum. Vem du ska kontakta beror på vilken typ av lokal det handlar om.

Rum och lägenheter

Det är stor brist på rum och lägenheter för flyktingar som fått uppehållstillstånd, så denna hjälp är väldigt välkommen. Däremot får Vårgårda kommun tyvärr inte vara mellanhand för att låna ut eller hyra ut rum, lägenheter eller hus till flyktingar.

Vill du hyra ut till flyktingar måste du som husägare eller hyresvärd skriva ett direkt hyresavtal med flyktingen. Nyanlända flyktingar får ett hyresstöd. För att få hyresstödet måste de kunna visa upp ett kontrakt. Andrahandskontrakt eller tidsbegränsat kontrakt går bra.

Du kan exempelvis annonsera i de vanliga kanalerna, som till exempel Blocket. Skriv då gärna i din annons att du vill hyra ut till just nyanlända flyktingar.

För dig som är privat hyresvärd

Är du privat hyresvärd? Då kan du via webbplatsen Boplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hjälpa nyanlända som står i bostadskö till en lägenhet. Det gör du genom att i dina uppgifter på Boplats göra ett så kallat aktivt urval. I urvalet fyller du i etableringsersättning som en urvalsfaktor. Då kan personer med etableringsersättning gå före i kön till just dina lägenheter. Många nyanlända flyktingar har etableringsersättning.

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Vårgårda kommun

Fakturor

Box 21 
447 21 Vårgårda

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons