Meddelande

Den svenska energiförsörjningen är i grunden stabil. Det finns dock en ökad risk för effektbrist under de kallaste dagarna i vinter. Det är många som arbetar för att minska sårbarheten i samhället, bland annat genom att arbeta med processen kring styrel och med energibesparing. Vårgårda kommun följer utvecklingen och har publicerat en samlingssida med länkar, tips, råd och andra delar som kan vara nyttiga.

PDF
Senast publicerad:
Bild med texten Svartsjuka är inte romantiskt

Svartsjuka är inte romantiskt - om våld i ungas relationer

Du som är våldsutsatt eller utövar våld har rätt till stöd och hjälp. Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” pågår under februari och mars.

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt riktar sig till dig som är ung. Webbplats finns för dig som blir utsatt för våld i en relation, är orolig för en vän, utsätter någon annan för våld eller bara vill veta mer om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

Webbplats - Svartsjuka är inte romantiskt Länk till annan webbplats.

Våld i ungas partnerrelationer kan innebära att den du är tillsammans med skrämmer dig eller gör dig illa, fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Det kan betyda att din partner försöker kontrollera dig eller tvinga dig att göra saker som du inte vill eller avstå från sånt som du vill göra.

Åtta varningstecken på en oschysst relation

Om du precis blivit ihop med någon och känner dig orolig är det viktigt att vara vaksam på följande varningstecken. Kom ihåg att alltid ta din oro på allvar och lita på din magkänsla. “Den jag blivit tillsammans med”…

  1. messar mig överdrivet mycket och får mig att känna att jag måste svara snabbt.
  2. blir lätt svartsjuk.
  3. har åsikter om hur jag klär mig, sminkar mig, pratar eller rör mig.
  4. snackar skit om mina vänner och min familj och vill att vi tillbringar mycket tid bara vi två.
  5. får mig ibland att känna mig ledsen, rädd, skamsen, förnedrad, fel, arg, irriterad eller chockad.
  6. kräver att jag ska göra saker, tex dela med mig av lösenord, ställa upp på olika typer av sex för att visa att jag älskar hen.
  7. växlar snabbt mellan att vara aggressiv/kall och kärleksfull/omtänksam.
  8. kanske kallar dig för barnslig eller omogen när du inte vill gå med på något eller påpekar att du tycker att hen beter sig fel.

Här kan du som är drabbad eller utsätter någon läsa mer och få hjälp och stöd av Vårgårda kommun.

Kampanjen

Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” är ett samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten, länsstyrelserna och ungarelationer.se.

Våld i ungas partnerrelationer är när en ung person utövar våld mot sin flickvän, pojkvän eller partner. Våld kan vara många olika saker och utövas i olika relationer. Det kan till exempel handla om någon du träffar, har en sexuell relation med, är tillsammans med eller tidigare har haft en relation med. Våldet kan till exempel vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt. Våld är aldrig okej och det är ofta en brottslig handling. Du har rätt till stöd och hjälp oavsett var du bor!

Exempel:

23 procent av tjejer och unga kvinnor (i åldern 16-24 år) uppgav att de någon gång har utsatts för våld, jämfört med 14 procent av pojkar och unga män. Andra livsomständigheter som kan påverka våldsutsatthet är att vara ung hbtq-person, ung med en funktionsnedsättning eller ung och utsatt för hedersrelaterat våld och förtyck. Killar utövar våld i nära relationer i högre grad än andra. Men personer av alla kön både kan bli utsatta och utsätta andra för våld. Våld utövas i både heterosexuella och hbtq-relationer. Därför pratar vi både om killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer. På sidorna används ordet “partner”, men exemplen kan också gälla någon som du träffar, har en sexuell relation med eller har varit tillsammans med tidigare

Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons