PDF
Senast publicerad: 2020-01-08

Evenemang för vuxna

Våren 2020

Kaffekopp och skrivmatriel

Språkcafé

* Vill du prata bättre svenska?
* Vill du lära dig mer om att bo i Sverige?
* Vill du träffa fler svenskar?

På Vårgårda bibliotek träffas vi varje tisdag klockan 10.00-12.00. Vi pratar om trafiken, hur man får sjukvård, hur man sopsorterar och mycket annat. Ibland ser vi på film.

Språkcaféet börjar igen den 14 januari - 2 juni. OBS, inget språkcafé den 11 februari.

Alla är välkomna, allt är gratis!

 

Har du frågor om språkcafét, så hör gärna av dig till:

Rana Hayatla, Barnkultursamordnare på tfn. 0322-60 06 80 e-post: rana.hayatla@vargarda.se

Marianne Andersson, FN föreningen på tfn. 0705-36 54 07, e-post: marianne.alfhild@telia.com

 

Tina med gitarr

Foto: Maja Öberg ©

Raderade kvinnor - musikalisk föreläsning

En föreställning om fantastiska kvinnor som raderats ur historien. Om kvinnor som haft stor betydelse, men som du inte fått läsa om i skolan. En härlig blandning av musik och föreläsning.

Vad hände när IKEA klippte ur alla kvinnor ur sin katalog i Saudiarabien? Vad gjorde Mileva Marić som var så märkvärdigt? Vem var Émilie du Châtelet egentligen och vad var det som Violeta Parra var med och startade? Det och och lite till ska Tina berätta.

Tina Wilhelmsson använder visor och ett engagerande scenspråk som medel för att skapa ett mer jämlikt samhälle. Med allvar, humor och ironi speglar hon träffsäkert vår samtid.

 

Tid:

Torsdag 6 februari, klockan 18.30-19.30.

Plats:

Vårgårda bibliotek, Föreningsgatan 3.

 

Föreställningen är gratis.

 

Tina är en uppskattad och flitigt anlitad artist och gör flera hundra spelningar per år i offentliga sammanhang. Tina är visartist och har bland annat spelat på Radioscenen hos Sveriges Radio och på Historiska museet i Stockholm, Norrbottensteatern, Göteborgs konserthus och på många vis- och pridefestivaler runt om i landet.

Tina har en magisterexamen i politik (PolMag) från Lunds universitet och har fått Region Västernorrlands kulturstipendium, Västerås stads kulturstipendium, Qvinnouniversitetets utmärkelse och Socialdemokraterna Ånges kulturstipendium.

Läs mer på www.tinawilhelmsson.selänk till annan webbplats

 

Brunch-bord

Kulturfrukost på Vårgårda bibliotek

Kulturfrukost på Vårgårda bibliotek. Starta helgen med en härlig frukostbuffé som kombineras med musik, boktips, diktläsning och ett samtal med en intressant
gäst.

 

Tid:

Lördag 29 februari, klockan 9.00-11.00.

Plats:

Vårgårda bibliotek, Föreningsgatan 3

Kostnad 150 kronor, antalet platser är begränsat. Biljetter går att köpa på Vårgårda bibliotek från den 3 februari. Endast förköpta biljetter.


Johan Anderblad mot blå vägg

Foto: Ulrica Zwenger ©

Hur ska vi få våra barn att läsa?

Johan Anderblad, före detta läsambassadör och barnprogramledare, inspirerar kring läsfrämjande. Hur ska vi få våra barn att läsa? Kom och få nya tankar. ”Läsambassadörer är vi allihop”, menar Johan och visar inspirerande filmer från läsprojekt runt om i landet.

 

Tid:

Torsdag 12 mars, klockan 18.30.

Plats:

Vårgårda bibliotek, Föreningsgatan 3

 

Gratis, fritt inträde.

 

De som var barn på 90-talet känner säkert igen honom från SVT:s Bolibompa, där han ledde barnprogrammen varje tisdag och torsdag. 2017 till 2019 var Anderblad Sveriges läsambassdörlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en titel som utses av Statens kulturrådlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ett uppdrag som handlar om att sprida läslust och verka för att alla ska få samma möjligheter att hitta fram till litteraturen. Förutom att jobba med TV-produktion och läsinspiration skriver numera Johan Anderblad den mycket poulära bokserien om Bojan, en liten pojke som träffar på brandbilar, traktorer och andra fordon.

 

Staffan sjunger med instrument

Foto: Staffan Berlin ©

Irländsk musikafton

Följ med på en musikalisk resa i tid och rum till tonerna av irländska sånger på både engelska och iriska. Vi drar ut på St. Patrick's Day-firandet tillsammans med Staffan Berlin. Det blir ett musikföredrag där Berlin varvar berättande om Irlands historia, kultur och språk med sånger ur den irländska musiktraditionen.

 

Tid:

Torsdagen 26 mars, klockan 18.30.

Plats:

Vårgårda bibliotek, Föreningsgatan 3

 

Gratis, fritt inträde.

 

Kvinna tittar upp i nederkant med blomkrans

Foto: Lena Lövdahl ©

1700-talets kulturbråk

Vad döljer sig bakom de eleganta porträtten? Lena Lövdahl berättar om tidens författare. Begåvade... och ganska ARGA! Upplev hur 1700-talets mest tongivande författare och poeter får kött och blod. De var excentriska, kufiska, ilskna, passionerade eller bara högfärdiga. Och de bråkade med varandra, precis som dagens kulturelit.

En dramadokumentär om de sju mest inflytelserika författarna under 1700-talet; Bellman såklart, men också 6 andra kändisar från tiden som roade och upprörde sin samtid.

 

Tid:

Torsdag 2 april, klockan 18.30.

Plats:

Vårgårda bibliotek, Föreningsgatan 3

 

Gratis, fritt inträde

 

Vi dyker ned i en tid så lik vår egen och ändå så fängslande annorlunda. Möt Hedvig Charlotta Nordenflycht, Olof von Dalin, Carl Michael Bellman, Johan Henric Kellgren, Anna-Maria Lenngren, Thomas Thorild och Bengt Lidner. Hör roliga anekdoter ur författarnas liv, triumfer och skandaler; Allt kryddat med fina exempel på deras skaldekonst.


Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons