PDF
Senast publicerad:

Vad finns på biblioteket

Vårgårda bibliotek erbjuder en stor samling med medier av alla de slag. Totalt finns här över 40.000 objekt att låna. Här nedan finner du några av våra avdelningar.

Barnavdelningen

Barnavdelningen är ett ytterst välbesökt ställe där man förutom bilderböcker och kapitelböcker på flera olika språk även hittar vår föräldrahylla, vår äppelhylla och den mysiga lästrappan. På föräldrahyllan finns utvalda böcker som riktar sig till föräldrar. På äppelhyllan finns böcker och media för och om barn med olika funktionsnedsättningar.

Alla barn som föds i kommunen får en gratis bok i present. På barnavårdcentralen får små barn en bok att ta med hem. De lite äldre barnen bjuder vi på fyraårsboken - kom till oss med din inbjudan så får ni välja en bok i informationsdisken.

Unga vuxna

För tonåringar har vi skapat en avdelning en trappa upp som heter Unga Vuxna. Här hittar du böcker om diverse ämnen som skulle kunna vara intressanta för dig som är mitt emellan barnets och den vuxnes värld. Här står även HBTQ-hyllan, och böcker som är populära på TikTok just nu.

Dags- och veckotidningar

I biblioteket kan du läsa följande dagstidningar: Alingsås tidning, Borås tidning, Dagen, Dagens industri, Dagens nyheter, Göteborgsposten, Nya Lidköpingstidningen, Skaraborgs läns tidning och Ttela.

Biblioteket prenumererar på ett antal tidskrifter. De nyaste numret är inte tillgängligt för hemlån, men äldre nummer kan du låna hem i 28 dagar.

Vårgårda bibliotek har också tillgång till nyhetsdatabasen Library Press Display/PressReader. Det är en databas som ger användare tillgång till över 3000 dagstidningar från över 100 länder, på mer än 60 språk. Vid tidskriftshörnan sitter en iPad där du kan prova på Pressreader och läsa din favorittidning digitalt.

Film- och spelavdelningen

Vi har cirka 1000 filmer av olika slag. Framförallt har vi satsat på spelfilmer, men du hittar även dokumentärer och TV-serier hos oss. Vi har också spel till olika plattformar såsom Nintendo Wii, PC, Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Playstation Switch, Xbox 360 och XboxOne. Barnfilm står inne på barnavdelningen, i den gröna snurran. Filmer för vuxna sitter i de svarta pärmarna i hyllan mellan deckare och skönlitteratur. Där står även ljudböcker och brädspel. Tv-spel hittar du också i samma hylla.

Behöver du en spelare för att se film har vi två för utlån. En Blu-ray-spelare och en DVD-spelare. De kan lånas hem i 14 dagar med ett omlån. Fråga efter dem i informationsdisken om du vill låna.

Foto

Vårgårda är ju bildernas stad, och vi har samlat våra fotoböcker i en gemensam hylla, så det är lätt att hitta våra bildskatter. Hyllan finns i början av folianthyllan i mitten av biblioteket.

För nyanlända

I mitten av biblioteket har vi skapat en hylla vid namn Ny i Sverige. Där kan nyanlända och personer med annat modersmål än svenska hitta böcker för att lära sig det nya språket, samt lättläst fakta om det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden. Här finns även några utvalda ordböcker samt lättlästa böcker som passar bra för den som behöver kort och lättbegriplig text.

Talböcker, storstil och lättläst

Om du har svårt att läsa vanlig text kan du få hjälp att låna våra Daisyböcker​. Vi kan även ordna ett konto hos Legimus som är Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) mediawebb. Där kan du sedan själv botanisera och smidigt ladda hem talböcker i flera olika format ur deras stora utbud av titlar. Prata med personalen så hjälper vi dig!


Minimera
Kontakta oss
Minimera
Mina favoriter

Inga favoriter

Vårgårda kommun

Telefonnummer
Växel: 0322 - 60 06 00

Stängd lunch 12.00-13.00

Öppettider
Måndag: 08.00-18.00
Tisdag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00–15:00
Dag före helgdag: 08:00–15:00

Organisationsnummer
212000-1454

Fakturaadress

Fakturaväxel InExchange

E-fakturaadress 2120001454

GLN 7362120001453

PEPPOL 0007:2120001454

Om e-faktura

Besök oss

Besöksadress
Kungsgatan 45

Postadress 
44780 Vårgårda

E-post
kommunen@vargarda.se

Licensierad under creative commons

Licensierad under Creative Commons