Senast publicerad:

Vårgårda- en del av Borås Art Biennial, 29 maj – 26 september 2021

Vårgårda kommun är väldigt stolt över att, tillsammans med Bollebygds kommun, få vara en del av Borås jubileums-biennial 2021. Genom projektet Moving Out kommer nämligen tre av biennialens konstnärer även ställa ut konstverk i centrala Vårgårda.

Vernissage: 29 maj

Utställningsperiod: 29 maj – 26 september 2021

I samband med Borås 400-årsfirande utvidgas den internationella Skulpturbiennalen och får det nya namnet Borås Art Biennial. Årets biennal presenteras i Borås offentliga rum samt inne på de båda konstinstitutionerna Borås Konstmuseum och Textilmuseet. En flytande paviljong kommer att anläggas på Viskan och i luftrummet ovanför Stora Torget svävar Janet Echelmans spektakulära verk.

Genom projektet Moving Out kommer tre av biennialens konstnärer ställa ut konstverk i centrala Vårgårda. Det handlar om fotokonst av konstnärerna Akinbode Akinbiyi (Germany/UK), Santiago Mostyn (Sweden/US) och Nina Mangalanayagam (Sweden). Konstverken hänger på Centrumhusets fasad mot Parkgatan, mellan träden på Stationsgatan och i några skyltfönster på Kungsgatan.

Den sjunde biennalen som arrangeras av Borås Konstmuseum går under titeln Deep listening for longing och är curaterad av Stockholmsbaserade Ulrika Flink och Londonbaserade Amanprit Sandhu.

I biennalens tematik undersöks nya former av kollektivet, något som i den situation världen befinner sig i är högaktuell. Titeln anspelar på värdet av att vara lyhörda och lyssna på djupet på varandra, på oss själva, på vår omgivning och vår miljö. Kollektivet är också något mycket centralt i skapandet av en biennal.

Genom att lära sig att lyssna på djupet till varandras erfarenheter kan man skapa medvetenhet och en gemensam världsuppfattning. Nya former för kollektivet bestäms eller definieras av djupet av våra relationer och vår delade längtan. Det är det enkla samspelet som förenar oss, från hur vi förhåller oss till människor vi stöter på i vårt vardagsliv, till hur vi beter oss i våra relationer och hur vi lever som samhällsmedborgare. Dessa handlingar skapar de mönster som utgör vår sociala struktur.

Årets biennal presenterar verk av 25 svenska och internationella konstnärer, följande konstnärer medverkar:

Borås konstmuseum är en plats för modern och samtida konst. Museet har tre våningar uppdelade på flera utställningsytor där utställningar och programverksamhet bedrivs året om.

Den internationella skulpturbiennalen i Borås - känd som skulpturstaden - arrangeras vartannat år av Borås konstmuseum tillsammans med Borås Stad.

Från och med år 2021 kommer biennalen utvecklas ytterligare och omfatta flera former av konstnärliga uttryck och samtidigt skifta benämning till Boras Art Biennial.