Senast publicerad:

Utställningen kommer - Landet utom sig

Den 6 september öppnar utställningen ”Landet utom sig – bilder från Sverige” med fotografier av Lars Tunbjörk på biblioteket i Vårgårda.

Lars Tunbjörk (1956–2015) är en av Sveriges mest kända fotografer. Han växte upp i Borås och inledde sin karriär som pressfotograf på Borås Tidning.

”Med utställningsturnén vill vi uppmärksamma Lars Tunbjörks unika konstnärskap och hans skildringar av det svenska samhället för en publik i hela regionen” säger Anna Sjölander, utställningsproducent på Utställningen kommer, Västra Götalandsregionen. ”Både som konstnär och som uttolkare av vår tid är han en viktig del av vår kulturhistoria”.

Men vi vill också öppna upp för reflektioner och diskussioner om samhället som det ser ut idag och hur vi vill att framtiden ska se ut…

Tunbjörks bildserie från svenska städer blev upptakten till ett internationellt genombrott med utställningar och uppdrag världen över. Utställningen ”Landet utom sig – bilder från Sverige” visar ett urval av dessa bilder samt bilder från tre senare serier, ”Kontor”, ”Home” och ”Vinter”. Turnén är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionens verksamhet Utställningen kommer och Borås konstmuseum, som genom Lars Tunbjörks stiftelse förvaltar en stor samling av hans bilder.

När: Från Tisdag 6 sept - Till Fredag 7 okt

Var: Vårgårda bibliotek

”Bildmaterialet visar det svenska samhället som under sent 1980-tal och tidigt 1990-tal genomgick en omvandling från det trygga och inarbetade folkhemsidealet och allt vad det innebar, till en ny tid präglad av kommersialism och nyliberalism. Scenerna som utspelar sig visar hur ett helt folk tog sina första trevande steg in i en ny politisk tid där mycket förändrades och skulle fortsätta att förändras” säger Robin Alfengård utställningsproducent på Borås konstmuseum.

”Lars Tunbjörk lyckades fånga oss människor, mitt i livet, i situationer på kontor, badplatser och matbutiker som annars bara passerar. I vissa av scenerna känner vi igen oss, i andra inte. Förmågan att fånga dessa situationer och synliggöra dem med humor och ibland melankoli är vad som gör Tunbjörks konstnärskap unikt”, säger Anna Sjölander

Kultursamordnare Robert Almqvist robert.almqvist@vargarda.se