Gå till innehåll

Boråsregionen studerar potentiella platser för sol- och vindbruk

Vindkraftverk i dimma

För att på sikt kunna öka den lokala elproduktionen och trygga elförsörjningen har Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, där Vårgårda kommun ingår, under hösten studerat potentialen för förnyelsebar energiproduktion i regionen.

I Vårgårda finns det flera företag som är beroende av el och som kommer utöka sitt behov de kommande åren. Att hjälpas åt för att förstärka den lokala och regionala produktionen är viktigt för att våra företag ska kunna fortsätta finnas kvar här, säger Linn Marinder, ansvarig för näringslivsfrågor i Vårgårda kommun.

Idag är elanvändningen i Vårgårda kommun långt högre än produktionen. Cirka 87 % av den energi som används importeras, och den pågående elektrifieringen inom industrin och transportsektorn gör att elanvändningen ökar. Det är en av anledningarna till att Boråsregionen nu tittar på platser som kan vara lämpliga för vind- och solbruk.

Det finns potential inom hela området och det inte säkert att kommunen vill använda alla områden, men det är viktigt för kommunen att vi får mer förnybar produktionen av el. Det möjliggör den gröna omställningen i Vårgårda och bidrar till att stärka vårt näringsliv och säkra framtida arbetsplatser i Vårgårda, säger Alfred Dubow, samhällsbyggnadschef.

Studien är en del av projektet Fossilfri Boråsregion Länk till annan webbplats., och kommer finnas att läsa inom kort.

Har du frågor om projektet?
Kontakta Ida Bryngelsson, samhällsplanerare: ida.bryngelsson@vargarda.se

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-01-05
Senast uppdaterad: 2024-01-05
Sidansvarig: Ida Bryngelsson