Gå till innehåll

Vårgårda kommun stödjer Grannsamverkan

Grannsamverkan

Grannsamverkan är ett samarbete mellan boende och Polisen/kommunen. Syftet med den brottsförebyggande metoden Grannsamverkan är att öka tryggheten och göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet.

Metoden bygger på ökad uppmärksamhet bland de boende samt kunskap om vilka åtgärder de kan vidta för att minska risken för att bli utsatt för inbrott. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i bostadsområden. Därför har Vårgårda kommun beslutat att under de kommande två åren stödja verksamheten Samverkan mot brott (SAMBO) som står bakom metoden Grannsamverkan i Sverige.

Den som vill starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas den lokala polisen eller kommunen för uppstart av Grannsamverkansområdet. De boende utbildas av Polisen/kommunen och får då en fördjupad kunskap om hur Grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott. Via Polisen/kommunen erhålls sedan skyltar och dekaler att använda för att visa att området är aktiva inom Grannsamverkan.

Det finns några minimikrav för att bedriva Grannsamverkan:

  1. Vaksamhet - Var allmänt vaksam och kontakta polisen om något är misstänkt
  2. Om du är bortrest - Meddela dina grannar om du är bortrest mer än några dagar
  3. Värdesaker - Förvara värdesaker på ett betryggande sätt
  4. Förebyggande åtgärder - Var förtrogen med de förebyggande tips som finns på www.samverkanmotbrott.se Länk till annan webbplats.

Läs mer om Grannsamverkan på www.grannsamverkan.se Länk till annan webbplats.

För mer information kontakta:

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-02-05
Senast uppdaterad: 2024-02-05
Sidansvarig: Pontus Lilja