Gå till innehåll

Nu har svärmtelefonen öppnat

Honungsbi

Sveriges Biodlares Riksförbund har nu öppnat upp Svärmtelefonen för femte säsongen. Det är femte sommaren som tjänsten har funnits och är till för att hjälpa allmänheten vid upptäckt av en bisvärm och vill att någon av våra svärmfångare kommer och hämtar den.

Det surrar för fullt i bikuporna just nu, och den kalla våren som varit kan öka risken för att bina svärmar. Nu när det har slagit om och blivit varmt med en gång så ökar också svärmlusten hos bina.

Svärmkartan

För säsongen 2024 finns fortfarande Svärmkartan – en interaktiv karta som visar realtidsinformation om var samtal till Svärmtelefonen kommer ifrån. Kartan har nu utökats med viktiga skydds- och övervakningszoner för amerikansk yngelröta, en allvarlig sjukdom som påverkar bisamhällen. Det är viktigt för Svärmfångare att känna till dessa zoner eftersom det finns specifika regler för hantering av svärmar i dessa områden.

Till Svärmkartan Länk till annan webbplats.

När ska man ringa Svärmtelefonen?

Ring till Svärmtelefonen om du upptäcker en hängande svärm. Det vill säga en klump med bin som ofta väljer att sätta sig i ett träd eller liknande. Flyende bisvärmar är svåra att lokalisera fram tills de har satt sig. Samma sak gäller redan etablerade samhällen.

Att hämta bisvärmar är viktigt då risken annars finns att bisjukdomar sprids. Bisvärmar kan även vara skrämmande för allmänheten och är man allergisk kan det var mycket obehagligt att upptäcka en svärm i närheten där man bor. Eftersom svärmande bin gärna sätter sig i skorstenar eller håligheter i väggar kan de även söka sig dit om man inte ser till att fånga in dem. Det kan bli besvärligt för husägarna att bli av med bina och därför värnar biodlarna om att få information om upptäckta bisvärmar så de kan fångas in

Svärmtelefonens nummer är - 0766-86 07 01

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-05-22
Senast uppdaterad: 2024-05-22
Sidansvarig: Pontus Lilja