Gå till innehåll

Ta chansen och gör en insats för miljön och plånboken

Jordklot omfamnat av blad

Det finns möbler och andra inventarier i kommunen som inte har cirkulerats vidare och som blir stående i förråd. För att frigöra lagerutrymme prövar nu kommunen att hitta nya ägare till möblerna genom att auktionera ut dem på Tradera. Målet är inte att göra någon vinst på försäljningen, fokus ligger på att möblerna ska få en längre livscykel som en del i kommunens hållbarhetsarbete.

Kommunen har ett återbrukssystem för möbler och inventarier kallat Returgården. De hämtar upp, renoverar och kör ut möbler och inventarier som är överblivna/inte används i kommunens verksamheter. Returgården samordnas av arbetsmarknadsenheten och daglig verksamhet på Viaduct. Returgården främjar såväl social, ekologisk som ekonomisk hållbarhet.

Vårgårda politiker är angelägna om att kommunens icke använda möbler och inventarier måste nå en högre grad av återbruk. Genom att inte slänga funktionsdugliga saker utan istället återanvända dem minskar kommunen miljöpåverkan.

Med verksamheten Returgården jobbar Vårgårda kommun mot ett mer hållbart samhälle genom cirkulära möbelflöden. Grejerna läggs ut på kommunens interna bytessida där andra verksamheter inom kommunen kan ta över dem. Ibland krävs lite puts och fix av möblerna med hjälp av deltagarna på AME innan sakerna läggs ut på bytessidan.

Nu finns det varor från Returgården på tradera

För att detta ska kunna ske på ett sätt som följer lagstiftningen krävs att försäljning till extern part sker på ett offentligt och affärsmässigt sätt och till ett marknadsmässigt pris. Huvudregeln för att få ett marknadsmässigt pris är försäljning genom budgivning i någon form. Vårgårda har tagit del av erfarenheter från bland annat Burlövs och Lindesbergs kommuner och kommit fram till att pröva att göra försäljningen genom budgivning på Tradera.

De möbler som ska auktioneras ut via Tradera är i gott skick och kommer från olika verksamheten inom Vårgårda kommun.

Det eventuella överskott som kommunen får in går tillbaka till återbruksverksamheten.

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-05-28
Senast uppdaterad: 2024-05-28
Sidansvarig: System