Gå till innehåll

Svartsjuka är inte romantiskt

Ofta pratar vi om svartsjuka som något romantiskt, men det finns inget romantiskt i när svartsjuka innebär kontroll och våld. Var fjärde tjej i åldern 16–24 år uppger att hon utsatts för våld av en partner. Kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt" vill uppmärksamma och synliggöra killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

Våld i ungas partnerrelationer får stora konsekvenser för ungas liv och hälsa. Det allra vanligaste är att killar utövar våld mot sina flickvänner, men det kan också se ut på andra sätt. Det kan till exempel vara någon man träffar, har en sexuell relation med, är tillsammans med eller tidigare har haft en relation med. Våldet kan till exempel vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt.

Våld är aldrig okej och det är ofta en brottslig handling.

Kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt" vill uppmärksamma och synliggöra killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Kampanjen ska också bidra till mer kunskap bland vuxna och för att unga ska få det stöd och den hjälp som dem behöver.

Kampanjen är ett samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten, länsstyrelserna och ungarelationer.se.

Råd, stöd och hjälp

Det finns flera ställen du kan vända dig till om du vill ha hjälp. På kampanjens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information och stöd både till unga som utsätts för våld och unga som utövar våld. Det finns även bra information på sidan för dig som arbetar med ungdomar och för dig som förälder.

Är du rädd för den du är tillsammans med?

Det är aldrig ditt fel och du har rätt att få stöd och hjälp. Mår du dåligt på grund av hur den du är ihop med behandlar dig? Det är aldrig okej att någon utsätter dig för våld eller gör något som får dig att må dåligt, oavsett vem personen är och vad ni har för relation till varandra.

Våld kan ha olika uttryck som till exempel fysiskt våld, psykiskt våld, sexuellt våld eller digitalt våld.

Information för dig som är ung och utsatt för våld. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mår din kompis dåligt i sin relation?

Är du orolig för en kompis, familjemedlem eller någon annan i din närhet? Att reagera på våld är viktigt och det finns mycket du kan göra för att stötta. Många berättar i efterhand om hur viktigt det var när någon, till exempel en vän, granne, släkting eller klasskompis, vågade fråga och vågade lyssna.

Varningstecken: Är din kompis utsatt för våld?

Din kompis…

  • Kan sällan följa med på saker utan sin partner.
  • Måste hela tiden svara på meddelanden och samtal från sin partner.
  • Slutar med sina egna intressen och fritidsaktiviteter.
  • Har en synlig skada.
  • Drar sig undan.
  • Blir ofta hämtad och lämnad av sin partner när ni ses.
  • Verkar stressad och ledsen av sin relation och partner.
  • Får inte bestämma själv hur hen ska klä sig, se ut eller röra sig.

Information till dig som är orolig för en vän. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du alltid ha koll på din partner?

Har det hänt att du gått över din partners fysiska, psykiska eller sexuella gränser? Vill du alltid hålla koll på vad den du gillar gör, vem hen träffar eller pratar med, för att du känner dig svartsjuk eller är rädd att din partner ska göra slut? Funderar du på om ditt beteende är okej, eller är du orolig för att du skulle kunna göra den du är tillsammans med illa? Det är aldrig okej att utsätta någon för våld och det är ofta en brottslig handling. Det finns stöd och hjälp att få om din svartsjuka och ditt våldsamma beteende går ut över andra.

Information till dig som är ung och utövar våld. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verksamheter som erbjuder stöd och hjälp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2025-03-03
Senast uppdaterad: 2025-03-03
Sidansvarig: Emma Westlund