Vårgårda kommun satsar för att främja kvinnors hälsa – kunskap om klimakteriet ska ge en stödjande arbetsmiljö
%20Pressbild_kvinnoh%C3%A4lsa_01.jpg)
Ann-Charlotte Lilja, Maria Axelsson och Charlott Klug
Vårgårda kommun har dragit i gång projektet Kvinnohälsa – en satsning på att sprida kunskap om hormonella förändringar i samband med förklimakteriet och klimakteriet. Initiativet riktar sig till såväl kommunanställda som allmänheten, och syftar till att öka medvetenhet om klimakteriets påverkan på kvinnor, en stödjande arbetsmiljö och stärkt folkhälsa.
Forskning visar att tre av fyra kvinnor i klimakteriet upplever symtom som påverkar livskvaliteten – bland annat sömnsvårigheter, värk och nedstämdhet. Inte alla får rätt diagnos och hjälp från början. Med över 400 kvinnor i åldern 35–60 år anställda inom kommunen är det relevant att öka kunskapen bland såväl medarbetare, chefer som fackligt förtroendevalda.
”Jag känner mig så glad och stolt över att arbeta i en kommun som modigt tar tag i och lyfter denna stora och viktiga folkhälsofråga”, säger Charlott Klug, folkhälsostrateg.
– Vi är övertygade om att detta i förlängningen leder till att medarbetare mår bättre, vilket också innebär bättre service till Vårgårdaborna och sannolikt minskad sjukfrånvaro, säger Maria Olsson, socialchef.
Projektet innefattar föreläsningstillfällen för medarbetare i kommunens verksamheter, en öppen föreläsning för allmänheten i oktober, samt möjlighet till individuell rådgivning för kvinnor i åldern 35–60 år som är anställda i Vårgårda kommun.
Bakgrunden till satsningen är inspiration från en liknande insats som genomförts i Partille kommun, med goda resultat. Vårgårda kommun har tagit del av Partilles lärdomar och anpassat upplägget utifrån sina egna förutsättningar.
”Vårgårda kommuns satsning ligger helt rätt i tiden. Genom att sprida kunskap om klimakteriets hälsorelaterade besvär samt vad för hjälp som finns att få, bidrar man till en bättre arbetsmiljö och en avstigmatisering i frågan, med ett öppnare samtalsklimat för både chefer och medarbetare. Det är viktigt, värdigt och dessutom roligt att få vara delaktig i detta arbete” säger Kommunals huvudskyddsombud Jennie Eriksson.
Tack vare bidrag från Sparbanksstiftelsen och VGR:s delregionala nämnd södra har Vårgårda kommun kunnat sjösätta projektet Kvinnohälsa.
”Jag är glad att flera parter vill stödja projektet och ser att det är en viktig folkhälsofråga. Det här är något vi gör tillsammans, vi sätter ljus på kvinnors hälsa och ökar förståelsen för klimakteriets hälsopåverkan, såväl inom kommunens egen organisation som i samhället”, säger Ann-Charlotte Lilja, kommundirektör.
Kontakt
Vårgårda kommun
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00