Gå till innehåll

Timvikarier inom Förebyggande ungdomsenheten

Förebyggande ungdomsenheten i Vårgårda kommun ligger strategiskt under Kultur- och fritidsverksamheten på Föreningsgatan 3 i Vårgårda kommun och består av två mindre enheter:

 • Skolcafé Sundler, som är öppet på dagtid och som i första hand vänder sig till Sundlergymnasiets elever och medarbetare, men även mot allmänhet som har vägarna förbi, tillexempel i samband med sitt biblioteksbesök, då biblioteket ligger i samma hus.
 • Ungdomsverksamheten Bubblan som är en öppenverksamhet/fritidsverksamhet, öppen på kvällstid och som vänder sig till unga från årskurs 7 till år 3 på gymnasiet.

Förebyggande ungdomsenheten är en enhet under Kultur- och fritid och vi har fokus på det förebyggande och främjande arbetet för att värna om ett gott liv och en god hälsa hos kommunens unga.

Vi som arbetar här, är en viktig länk i våra ungdomars vardag och vill vara en del i arbetet som gör att våra unga i Vårgårda har en sund och frisk gymnasietid och en rolig, värdefull och givande fritid.

Vi som arbetar på Förebyggande ungdomsenheten är en glad och stabil arbetsgrupp, där några av oss enbart arbetar dagtid i caféet, andra är fritidsledare och arbetar enbart kvällstid på Bubblan och ytterligare några arbetar både dagtid och kvällstid enligt rullande schema. Lokalerna är de samma, och är alltså skolcafé på dagtid och ungdomsverksamhet på kvällstid. Vi har ett nära och gott samarbete med biblioteket och Sundlergymnasiet, som vi alltså även delar lokal med.

Då vi inte är så många i vår arbetsgrupp och ingen jobbar heltid, behöver vi under perioder stärkas upp av timanställda för att få vårt schema att gå ihop. Skulle du vara intresserad av att jobba med det finaste vi har, nämligen våra unga i Vårgårda kommun, går det alltid bra att höra av sig och fråga om behov finns. Du kan både vara timanställd i caféet och på Bubblan, eller välja ett av ställena. Vi kan dock aldrig garantera några tider utan det är helt och hållet vårt behov som avgör om vi ringer in dig eller inte.

Kommunens värdegrund:
"Med respektfullt bemötande, individanpassade lösninger och hög tillgänglighet, levererar Vårgårda kommun välfärdstjänster som överträffar förväntningarna. Detta förutsätter kreativitet och ständig utveckling med fokus på resultat."

Våra ordningsregler i café och ungdomsverksamhet:

 • All form av rökning är förbjuden i och utanför våra lokaler
 • Droger och alkohol är förbjudna, både i våra lokaler och i samband med aktiviteter som vi arrangerar. Om det ändå sker, kontaktas vårdnadshavare och socialtjänst
 • Vi har ett vårdat språk och vi visar respekt för varandra, cafépersonal och fritidsledare
 • Inga former av våld eller mobbning är tillåtet
 • Stölder och skadegörelse polisanmäls
 • Vi har ett gemensamt ansvar att göra vår verksamhet till en plats där alla känner sig välkomna!

All verksamhet hos oss är självklart fri från alkohol och droger och vi arbetar aktivt mot mobbning och för allas lika värde!

Att arbeta hos oss i caféet passar till exempel dig som kan komma in och jobba dagtid med kort varsel. Kanske är du redan timanställd inom andra verksamheter i kommunen och vill jobba ännu lite mer, eller är du kanske en pigg pensionär som gärna vill dryga ut pensionen lite och som trivs med unga och tycker om en mysig cafémiljö.

Vi arbetar från cirka 07.00 på morgonen till 15.30 men ibland behöver vi enbart stärkas upp några timmar under dagen, oftast är morgonen vår kritiska punkt, när allt ska förberedas och våra elever är hungriga.

Arbetet består av traditionellt caféarbete, som till exempel att:

 • bre smörgåsar
 • bereda våra goda och uppskattade toast
 • torka bord
 • diska
 • hacka grönsaker
 • beställa varor
 • plocka in varor
 • städa
 • vara go, serviceinriktad och snäll mot våra härliga ungdomar

Det viktigare är att du tycker om ungdomar, är en god och fin förebild, är stresstålig och lever upp till vår värdegrund om allas lika värde. Du måste kunna samarbeta med alla, då vårt kök är ganska litet. Inte nog viktigt är att du har ett glatt humör och vill andra väl.

Vårt cafée är en del av Generation Pep-kiosk och vill att våra unga ska kunna göra sunda och bra matval. Vi ska vara ett bra och nyttigt komplement till skolbespisningen, inte en konkurrent, och tillsammans med Sundlergymnsiet vill vi kunna bistå unga som behöver en god och näringsrik frukost, så att de alla orkar med en lång skoldag.

Vårt mål är att vara en trivsam miljö för skolans unga och för andra som tittar in till oss för en fika. Vi vill att ungdomarna/eleverna på Sundlergymnasiet ska uppleva sitt cafée som en trygg och varm miljö under deras viktiga gymnsaieår.

Caféets ordinarie öppettider är från 08.00-15.00 måndag till torsdagar men på fredagar stänger vi klockan 14. Som timanställd stämplar du in din tid när du kommer och stämplar ut när du går. Ibland kan det krävas planeringstid före och avstämningstid efter avslutat pass.

Vi är ett kontantfritt cafée som enbart tar kort och swish.

När du är timanställd på Bubblan arbetar du enbart kvällstid och Bubblan har öppet enligt följande:
Måndag till torsdag klockan 16–20
Fredag klockan 17–23
Varannan lördag klockan 17–23 (udda veckor)

Du som vill jobba timmar hos oss kanske är en högskolestudent som vill ha ett extrajobb på vardagskvällar och fredagar och lördagar. Eller kanske du inte arbetar så många procent som du skulle önska och därför vill ha möjlighet att komma in och arbeta lite mer då och då.

Det är ett stort ansvar att arbeta med ungdomar och vi förväntar oss att du själv har gymnasietiden bakom dig, att du är en god och fin förebild, har mycket tålamod och ett glatt sinne. Du lever upp till vår värdegrund om allas lika värde och givetvis har du ett fläckfritt utdrag ur polisregistret att visa upp. Om du har en formell utbildning som fritidsledare är det ett stort plus, men inte ett krav när du är timanställd. Du måste dock kunna samarbeta med andra, fatta snabba beslut, vara lung, trygg och tydligt på ett trevligt sätt. Det viktiga är helt enkelt att du är rätt person. 

Att vara timanställd på förebyggande ungdomsenheten innebär att du kan bli inringd med kort varsel och bli tillfrågad om du kan komma in och jobba. Du har alltid rätt att tacka nej och har inte förbundit dig till något förrän du har tackat ja.

Ibland kan vi behöva ringa dig ofta, men det finns också perioder då vi kanske inte ringer dig alls. Det betyder inte att vi är missnöjda med dig, utan det betyder bara att vi just då klarar oss med ordinarie bemanning. Vi kan tyvärr aldrig ta in någon på timmar bara för att det är trevligt, utan vi måste ha ett behov av personal för att få lov att ringa in timanställda. Därför kan du inte be om mer jobb de tillfällen vi inte har något att erbjuda. Däremot är vi oerhört tacksamma om du visar framfötterna och tackar ja när vi frågar dig, då chansen därmed är större att du får frågan oftare. Runt semestrar framför allt på sommaren, har vi extra stort behov av timanställda och kan ibland erbjuda fler tider och med god framförhållning.

Du kommer att få skriva på ett timavtal när du anställs och då får du en mailadress i Vårgårda kommun. Ta för vana att kolla den mailen med jämna mellanrum, då det oftast är via denna mailadress din chef kommunicerar med dig när det gäller allmänna frågor. Dock ringer vi dig oftast när vi behöver få in timanställda och då kan antingen din chef eller en kollega ringa dig.

Du får i och med timanställningen tillgång till kommunportalen/intranätet, där du själv redovisar tiderna du jobbat. Vill du, kan du ladda ner en app där du kan stämpla in när du kommer och stämpla ut när du går hem. Annars redovisar du timmarna du jobbat i systemet i efterhand.

Arbetstider i Café Sundler är från 07.00-15.30 måndag till fredag.
Arbetstider på Bubblan är måndag – torsdag 16-20.30 och fredagar 17-23.30. Varannan lördag, udda veckor är dina arbetstider 17-23.30.

Lönen är individuell, men då ingen utbildning krävs för uppdraget, är detta inget höginkomstarbete och som timanställd kan du tyvärr inte få högre lön än de som är fastanställda. Chefen sätter lön i samverkan med HR-enheten. Vid anställning krävs ett fläckfritt utdrag ur polisregistret.

Övrigt:
När du är i tjänst hos oss måste du följa de regler som gäller i Vårgårda kommun och inom just vår verksamhet. I Vårgårda har vi tillexempel rökfri arbetstid, vilket innebär att du inte får röka så länge du är i tjänst. Har du lunchrast får du röka, men inte inom området och absolut inte så att vår unga målgrupp ser dig. När du jobbar hos oss är du en positiv förebild och måste alltid föregå med gott exempel. Alkohol och droger är givetvis totalförbjudet i verksamheten, precis som våld, rasism och mobbning.

I Vårgårda kommun följer vi Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna vilket bland annat betyder att hos oss får vi ha vilken trosuppfattning vi vill och vi får älska vem vi vill.

Vi pratar också alltid gott om andra verksamheter som vi samverkar med, såsom skola, socialtjänst och polis. I Vårgårda strävar vi efter att arbeta tillsammans och våra närmsta samarbetspartners är biblioteket och Sundler gymnasiet, men också grundskola, socialtjänst, polis, frivilliga, trossamfund, föreningar och andra som värnar om våra ungdomar.

Kontakt

Charlott Klug

Ansvarig för Förebyggande ungdomsenheten

Föreningsgatan 3, 447 31 Vårgårda

Öppettider

Vardagar: 08.00-17.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-11-08
Senast uppdaterad: 2023-11-08
Sidansvarig: Charlott Klug