Gå till innehåll

Vandringsleder

Vandrare på äldre stenbro över vattendrag

Upptäck den härliga naturen i Vårgårda kommun från någon av våra vandringsleder!

I Vårgårda kommun finns ett rikt utbud av stora och små upplevelser och äventyr. Det finns flera vandringsleder i olika terränger och landskap. Oavsett om du vill gå en kort promenad eller en längre vandring finns något för dig. Läs mer i länken nedan och låt dig inspireras inför din vandring på någon av Vårgårdas alla vackra vandringsleder!

Hitta till Vårgårdas alla vandringsleder. Länk till annan webbplats.

Oavsett om du ska gå en kortare dagsetapp eller en längre vandring är det bra att vara ordentligt förberedd. Ska du vandra riktigt långt och vara borta längre, läs på ordentligt så att du är rätt utrustad för att få bästa möjliga upplevelse. Nedan följer några korta, enkla tips för dig som bara tänker dig en lite enklare vandring här i vacka Vårgårda:

 • Ha på dig bra, bekväma och väl ingångna skor som passar just dina fötter.
 • Stavar kan vara skönt och avlastande. Med rätt teknik avlastar vandringsstavar både knän och leder. Stavar är också bra för balansen, särskilt om du vandrar på ojämnt underlag eller i brantare terräng.
 • Bär inte för tungt, om du vill ha med dig någon packning. Din dagspackning ska inte behöva väga mer än 4-8 kilo. Max 10 % av din egen vikt är ett bra riktmärke. Ta bara med utrustning som du vet att du kommer att använda.
 • Försök att vara rätt klädd och hålla en lagom temperatur under vandringen genom att ta av och på klädesplagg efter behov. Använd gärna kläder i syntet som torkar fort eller tunna ylleplagg som värmer trots att de är fuktiga och samtidigt svala i värme.
 • Glöm inte ta pauser i din vandring. Att vandra i 50 minuter och sedan vila i 10 minuter är en strategi som funkar för många. Rasta dock inte för länge. Musklerna blir lätt stela efter en kvart, tjugo minuter och det kan vara trögt att komma igång igen.
 • Skoskav är ett aber och det orsakas framförallt av:
  • Otränade hälar
  • Smutsiga eller dåliga strumpor
  • Dåligt ingångna skor

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-12
Senast uppdaterad: 2023-10-12
Sidansvarig: Charlott Klug