Gå till innehåll

Olika sätt att fiska i våra sjöar

Det är något speciellt med att fiska och tillreda sin egen fisk. Här berättar vi om olika sätt att fiska i våra sjöar.

Mete

Det klassiska flötmetet är ofta det fiskesätt som man först kommer i kontakt med och är en rolig aktivitet för barn. Normalt använder man ett fiskespö tillsammans med en metrev. Mete kan ske på många olika sätt. Ett vanligt sätt är att dela in metet efter art (rovfisk, vitfisk, ädelfisk). Ett annat sätt efter nappindikator såsom flötmete, bottenmete osv.

Spinnfiske

I Spinnfiske använder man ett fjädrande spö och lång rev i vars ände ett fiskedrag knyts fast. Det kan vara en wobbler, ett skeddrag, en jigg eller en spinnare osv. Den kanske viktigaste delen är spinnrullen, vilken kan vara av olika typer.

Pimpelfiske

Pimpling är en form av mete där man fiskar genom ett hål i isen på vintern. Som fiskeredskap används ett kort spö som hålls med en hand, ett pimpelspö. Med små knyckar med handleden fås blänket att röra sig på ett sätt som lockar fisken att svälja det. Den vanligaste fångsten vid pimpling är abborre. Man kan även fiska med pimpelspö resten av året, från bryggor och båtar. Även då kallas fiskemetoden för "pimpling", eftersom man använder ett pimpelspö.

Vid pimpling kallas fiskedonet pirk eller pimpel.

Angeldon

Angeldon är ett fiskeredskap som används vid vinterfiske. Redskapet består av ett fäste med en fiskerulle som sätts i isen, linan dras ut via en upphöjd vippa varifrån den hänger ner i vattnet.

Ofta är donen försedda med någon form av indikering, till exempel knallkork eller ollonskott för att se om det nappar. Donen är dessutom utrustade med vippor för att hålla agnet på avsett djup och för att man skall kunna se vilket don som fått napp.

Det är idag olagligt att i Sverige använda levande fisk som agn.

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-11
Senast uppdaterad: 2023-10-11
Sidansvarig: Pontus Lilja