Gå till innehåll

Anmälan av specialkost

Specialkost och anpassade måltider serveras till de som av medicinska, religiösa eller etiska skäl inte kan äta den ordinarie maten. För att våra måltidsgäster ska få rätt mat krävs det att du anmäler behov av specialkost eller anpassad kost via e-tjänsten:

Anmälan (där läkarintyg krävs) ska styrkas med antingen giltigt läkarintyg, journalutdrag (www.1177vardguiden.se Länk till annan webbplats.) eller intyg från dietist.

Nötter, jordnötter och mandel ska inte förekomma i skolan. Men det kan vara bra att känna till vid till exempel utflykter och kalas. Då det råder nötförbud i skola och förskola, krävs det ingen anmälan om nötallergier.

Laktosintolerans kan vara av olika grad. Många kan äta av den ordinarie maten om de får laktosfri mjölkdryck. I de fall där det inte är tillräckligt erbjuder vi mjölkfri kost. Kanske räcker det när det serveras extra mjölkrik mat exempelvis pannkakor och risgrynsgröt.

Ibland kan det vara så att födoämnet blir lättare att tåla i en annan form exempelvis kokt eller torkad. Eller om det är i mycket små mängder i en kryddblandning eller liknande.
Skriv det under övrigt, så att vi inte reducerar kosten mer än vi behöver.
Allergier (kräver läkarintyg): Svaveldioxid/sulfit, spannmål, soja, sesamfrön, senap, selleri, nötter, mjölkprotein, ägg, kräftdjur, jordnötter, gluten, fisk, blötdjur, annan allergi/överkänslighet. det vill säga när måltidsgästen blir fysiskt sjuk av maten vid allergier.
Överkänslighet: Lök, lupin, och laktos.

Kost och anpassningar kan behövas vid andra typer av matsvårigheter och/eller tillfälliga kostförändringar. Det kan exempelvis gälla vid påverkad tillväxt eller personer med neuropsykiatrisk funktionsvariation.

Uppdelad kost (kräver läkarintyg): utgår från ordinarie matsedel, men där varje komponent på tallriken serveras var för sig. Om det till exempel är kycklinggryta med klyftpotatis på matsedeln serveras kyckling, grönsaker, sås och klyftpotatis var för sig. Denna kost har vi sett fungerar väl för de flesta barn och elever som behöver anpassad måltid.

Individuell kost (kräver läkarintyg): Används när inga andra alternativ fungerar och anpassas efter just det specifika behovet.

Kost som är vegetarisk (lakto-ovo-vegetarisk), vegankost, kost utan fläskkött eller laktos-låg kost. Du behöver inte något intyg från läkare, dietist eller journalutdrag för att få denna typ av kost, men du behöver göra en anmälan.

Du ansvarar för att förnya anmälan varje år innan terminsstart, samt att omedelbart lämna in en ny ansökan via e-tjänsten vid förändringar.

Kontakt

Jonas Mårtensson

Ansvarig för Kosten

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-05-06
Senast uppdaterad: 2024-05-06
Sidansvarig: Sara Röjd