Gå till innehåll

Energismarta vanor

Dekorativ bild med ett hus omgivet av solceller, vindkraftverk, träd, moln, sol och fåglar.

Att minska energianvändningen i bostaden kan vara både enkelt och gratis. Genom att se över dina vanor och beteenden kan du som bor i huset börja göra skillnad redan idag.

Sänk värmen inomhus

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna. Ett sätt att hålla huset svalt en het sommardag är att dra för gardinerna eller använda solskydd för fönstren.

Duscha kortare tid

Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen. En dusch på 5 minuter motsvarar 1,25-1,50 kWh, om duschmunstycket har ett flöde på 10 liter per minut.

Diska i diskmaskin

Fyll maskinen och undvik att spola av disken före. Eco-programmet använder ungefär 0,5-1 kWh och cirka 10 liter vatten per disk, beroende på maskinens ålder och energiklass. Att diska för hand kan dra upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin, beroende på tillvägagångssätt. Om du handdiskar, använd diskho och/eller balja och undvik att skölja i rinnande varmvatten.

Tvätta i fylld tvättmaskin

Och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Eco-programmet drar 0,5-1 kWh, beroende på maskinens ålder och energiklass.

Stäng av apparater och släck lamporna

Släck och stäng av när du lämnar rummet. Cirka 5 procent av ett hushålls elanvändning går till apparater i standby-läge. Använd LED-lampor, de är fem till sex gånger mer effektiva än halogenlampor och tio gånger mer effektiva än de gamla glödlamporna.

Använd klädstrecket

Häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Ett torkprogram drar 1,5-3 kWh beroende på maskinens ålder och energikass.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys

+4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. En ny frys drar cirka 250 kWh per år. En 10 år gammal drar cirka 400-500 kWh per år.

Köp energieffektiva produkter

Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya lampor, vitvaror och ny hemelektronik.

Varför ska vi använda mindre el?

Det är inte bara för den egna plånboken som det är viktigt att spara el. Energisituationen i Sverige och Europa har varit kraftigt ansträngd. Genom att hjälpas åt att minska elanvändningen förbättrar vi läget. Varje kWh räknas.

Energimyndigheten om varför vi ska använda mindre el. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-11-03
Senast uppdaterad: 2023-11-03
Sidansvarig: Ida Bryngelsson