Gå till innehåll

Installera solceller

Solceller på tegeltak

Det är idag många som funderar på att installera solceller på taket. Här är svar på några vanliga frågor om solceller som kommit in till energirådgivningen.

När producerar solcellerna el?

Solceller producerar el när solen lyser. På vintern när vi behöver mest el producerar solcellerna nästan ingen el. När du gör en ekonomisk kalkyl måste du därför ta hänsyn till försäljningspriset på överproduktionen under sommaren och inköpspriset på el under vintern.

Var kan jag sätta mina solceller?

Solcellerna måste inte sitta i söderläge, de producerar el även i öst- och västläge. Öst- eller västläge kan matcha den egna förbrukningen av el bättre än rent söderläge.

Hur mycket el producerar solcellerna per kvadratmeter?

Kiselbaserade solceller är vanligast och mest prisvärda. 1 installerad kW upptar en yta av ca 5,5 m² och producerar omkring 900 kWh el per år i någorlunda bra läge.

Som jämförelse ligger ett elbilsbatteri för elbilar med räckvidd på runt 45 mil (WLTP) på omkring 80 kWh. Att ladda elbilen med egen solcellsel går bra om bilen står hemma på dagarna när solen lyser.

Vad innebär det att installera batterier till solcellsanläggningen?

Att installera batterier som kan lagra energi tillsammans med solceller kan vara en bra idé eftersom det gör att du kan använda en större del av solcellselen själv.

Ett normalt villa-batteri har en lagringskapacitet på omkring 8 kWh, vilket kan räcka att driva huset några regniga dagar under sommaren, men inte för att spara elen till vintern.

Kontakt

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-03-05
Senast uppdaterad: 2024-03-05
Sidansvarig: Ida Bryngelsson