Gå till innehåll

Borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel är rättsligt bindande utan några religiösa inslag. Många par som har olika religioner eller som inte är religiösa väljer att gifta sig borgerligt. Borgerlig vigsel innebär att ni vigs inför en vigselförrättare som länsstyrelsen har förordnat.

När ni gifter er borgerligt är vigseln rättsligt bindande men utan några religiösa inslag. Ni vigs inför en vigselförrättare.

Vårgårda kommun har förordnade vigselförrättare. Vigseln är kostnadsfri och kan förrättas av en vigselförrättare i kommunhuset. Om brudparet har önskemål om vigsel på någon annan plats inom kommunen kan detta oftast arrangeras.

Kontakta kommunen för hänvisning till vigselförrättare:

E-post: receptionen@vargarda.se

Att tänka på

Innan ni kan gifta er måste du och din partner ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Blanketterna "Ansökan om hindersprövning" samt "Anmälan makars efternamn" kan beställas på Skatteverket. Dessa ansökningar ska undertecknas och skickas till Skatteverket. Utländska medborgare behöver intyg från hemlandet som styrker att man inte är gift.

De intyg ni får av Skatteverket när hindersprövningen är klar kallas "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel" och gäller i fyra månader. Lämna in dessa i god tid före vigseln.

Vid vigseln ska två vittnen närvara. För vigslar under kontorstid kan personal i kommunhuset ställa upp som vittnen. Vigsel förrättas enligt ett särskilt formulär och efter ceremonin får paret ett bevis på att vigseln ägt rum. Vigselförrättaren underrättar sedan Skatteverket om att vigseln ägt rum.

Kontakt

Vårgårda kommun

Ansvarig för Kontakt borgerlig vigsel

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-09-25
Senast uppdaterad: 2023-09-25
Sidansvarig: Pontus Lilja