Gå till innehåll

Klipp häckar och träd

Träd, buskar och häckar får inte skymma sikten eller dölja vägmärken och belysning. Här får du som har en häck runt din tomt information om vilka regler som gäller för att förhindra att olyckor sker.

Varje år skadas människor i onödan för att sikten skyms. Några enkla åtgärder före och under sommaren kan rädda liv. Har du en utfart mot en gata, tomt intill en gata eller hörntomt är du skyldig att klippa häcken för att ge fri sikt.

Du som har utfart mot gata

Se till att dina växter inte är högre än 80 centimeter över gatan inom minst 2,5 meter från gata, gång- och cykelväg och in på uppfarten. Sikten ska vara fri för trafikanter som kommer på vägen och för dig som kör ut från infarten.

2,5 meter in från och längs med gata från uppfart bör växter ej vara högre än 80 cm

Du som har tomt intill gata

Buskar eller träd som sträcker sig ut över tomtgränsen behöver lämna fri höjd över trottoar och väg. Trafikanter ska kunna passera fritt under växterna.

  • Gångbana, fri höjd minst 2,5 meter
  • Cykelväg, fri höjd minst 3,2 meter
  • Körbana, fri höjd minst 4,6 meter
Fri höjd är minst 2,5 m för gångbana, 3,2 m för cykelbana och 4,6 m för körbana

Du som har hörntomt

Har du en hörntomt är du ansvarig för att se till att växterna inte är högre än 80 centimeter över gata, gång- och cykelväg. Höjden gäller tio meter åt varje håll från gatukorsningen, så att trafikanterna har fri sikt över hörnet.

Växter bör ej vara högre än 80 cm 10 m från gathörn åt varje håll

Fler rekommendationer

I broschyren "Klipp häcken!" finns fler rekommendationer om vad du som fastighetsägare kan göra för att förbättra trafiksäkerheten på bostadsgator. Du hittar den under "Relaterad information".

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-24
Senast uppdaterad: 2023-10-24
Sidansvarig: Ida Bryngelsson