Sandupptagning
Vi ansvarar för sopning och sandupptagning på kommunala vägar, gång- och cykelbanor, grönytor och torg.
Så går sandupptagningen till
Sandupptagningen sker enligt en förbestämd turordning. Denna turordning ändras varje år.
För att sandupptagningen ska vara effektiv och ha så liten miljöpåverkan som möjligt används flera olika maskiner. För att motverka spridningen av skadliga dammpartiklarna blötläggs först vägen och därefter sopas sanden upp. Sedan används en maskin med sugfunktion som tar upp det sista dammet och sanden.
Det här händer med sanden
Om sanden är ren används den för att tillverka ny asfalt. Sand som innehåller för mycket skräp går inte att använda utan måste lämnas på deponi.
Uppsamlad sand går inte att tvätta för återanvändning. Av miljöskäl lämnar vi inte ut den för användning som fyllnadsmassor eller liknande.
Ditt ansvar vid sandupptagning
Om du som fastighetsägare bor längs med en kommunal gata som Vårgårda kommun sopar är du skyldig att hålla gångbanan ren utmed fastigheten. Tänk på att sopa ut sanden på gatan innan sanden tas bort från ditt område. Om du missar då vi tar upp sanden på din gata kan du alltid själv sopa upp sanden och köra den till en återvinningscentral.
Kommunens sandupptagningsfordon är endast anpassade för att sopa upp sand. Trädgårdsavfall och annat material är du som fastighetsägare ansvarig att ta bort själv.
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Vårgårda kommun
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00