Gå till innehåll

Kommunvapen, logotyper och profilsymboler

Ett kommunvapen är en kommuns heraldiska vapen. Det förekommer ofta i marknadsföringssammanhang och på broschyrer och blanketter samt på vägskyltar vid kommungränsen. Vapnet föreställer nästan alltid något som har en nära anknytning till kommunen. Vapnet ska följa heraldikens regler.

Eftersom ett kommunvapen är just ett heraldiskt vapen, snarare än en logotyp, uppstår det ibland missförstånd kring ett kommunvapens detaljutformning. Det som gäller är blasoneringen, det vill säga beskrivningen av vapnets innehåll med ord.

Vårgårda kommunvapen

Blasonering: I fält av guld ett inböjt blått mantelsnitt, belagt med en sädeskärve av guld och åtföljd på vardera sidan av ett avslitet blått gåshuvud med röd näbb.

Vapnet skapades med utgångspunkt från Gäsene och Kullings häradssigill och uttrycker på detta sätt också de båda näringarna jordbruk och boskapsskötsel. Det utformades av Svenska Kommunalheraldiska Institutet och fastställdes av Kungl. Maj:t 1953. Vapnet övertogs senare av Vårgårda kommun.

Blasonering av Vårgårdas kommunvapen

Användning

Logotypen består av vapen samt text och relationen mellan dessa får inte förändras. Kommunens logotype används enskilt när myndigheten Vårgårda kommun ska förtydligas som t ex vid delegationsbeslut och sammanträdesprotokoll.

OBS! För att få använda Vårgårda kommunvapen behöver du tillstånd/godkännande.Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-01-24
Senast uppdaterad: 2024-01-24
Sidansvarig: Pontus Lilja