Gå till innehåll

Stöd till familjer, barn och ungdomar 6 år och uppåt

Att vara ensam om sina problem är tufft, vare sig du är förälder, barn eller tonåring. På den här sidan kanske du kan hitta ett stöd eller en samtalsgrupp som passar ju dig och din situation?

Genom samtal kan vi vägleda dig och vara ditt bollplank. Du kan ringa oss och få råd och stöd på telefon eller träffas och reflektera tillsammans i en lugn och neutral miljö. Du kan få upp till sju kostnadsfria samtal och kan vara anonym. Vi för ingen dokumentation. Vi har anmälningsskyldighet.

Kontakt

Telefon föräldrastöd: 0322-600 760 eller 073-148 62 76

Fjärilen finns som stöd för barn och ungdomar när det är krångligt och trassligt hemma. Här kan barn få prata om psykisk ohälsa, missbruk, oro och mycket mera.

Hos Fjärilen får du möjlighet att prata om det som är jobbigt och vi får tillsammans genom samtal, lek och praktiska övningar hjälp och redskap att hantera livet som det är.

Varje träff bygger på ett tema och vi vill också vara en grupp som har roligt tillsammans. Med temat som utgångspunkt tittar vi på film, fikar, leker och skapar.

Du är inte ensam om dina upplevelser!

Känner du igen dig eller vet du någon annan som skulle behöva komma i kontakt med Fjärilen?

Vi träffas ca 15 gånger och pratar om saker som:

  • Lära dig om hur du påverkas när någon i familjen mår dåligt.
  • Möta andra i liknande situationer och dela erfarenheter.
  • Känna igen, visa och acceptera dina känslor och behov

Fjärilen är ett samarbete mellan Herrljung kommun, Vårgårda kommun, svenska kyrkan och IOGT/NTO

Du kan anmäla dig till samtalgruppen via nedanstående formulär

Kontakt

stdgruppfjarilen@gmail.com

Fjärilen – Stödgrupper i Herrljunga & Vårgårda

Telefon: Maria 072-50 16 976

Telefon: Patrik 070-28 42 109

Teamet finns till för både barn och unga (6-18 år) och deras föräldrar och ger rådgivning kring psykiska besvär och svårigheter. Mottagningen för ungas psykiska hälsa Länk till annan webbplats. ligger i Alingsås

Vill du som förälder (eller annan viktig vuxen) ha hjälp i dina vardagssituationer eller stärka relationen mellan dig och ditt barn ska du gå med i en ABC föräldrautbildning.

I Vårgårda erbjuder vi ABC (Alla Barn i Centrum) i form av ett föräldracafé med max 12 deltagare. Föräldragruppen finns för barn 0-6 år samt barn 6-12 år.

ABC Länk till annan webbplats. är ett föräldrastödsprogram om fyra gruppträffar som genomförs eftermiddag/kvällstid. Varje träff är på cirka 2,5 timmar och leds av utbildade gruppledare. Smörgåsfika serveras vid varje tillfälle och träffarna är kostnadsfria. Föräldrautbildningen hålls utan barn. Träffarna bygger på föräldradiskussioner och aktuell forskning om barns utveckling och föräldraskap.

Om du är intresserade av att delta i en ABC föräldragrupp kan du anmäla ditt intresse genom att trycke på knappen nedan.

Kontakt

Gruppledare Helena Thorild

Telefon: 0708 735094

Gruppledare Marléne Andersson

Telefon: 0709 165698

Mini-Maria Länk till annan webbplats. är ungdomar upp till 21 år välkomna. I samband med att den unge har kontakt med mottagningen erbjuds även stöd till föräldrar eller andra viktiga anhöriga. Både som ung och anhörig är du välkommen att höra av dig.

Mini-Maria är ett samarbete mellan kommunen och regionhälsan. Socionomer, socialpedagog, sjuksköterskor, psykolog och läkare arbetar därför tillsammans i tvärprofessionellt teamarbete.

Du behöver ingen remiss eller biståndsbeslut från socialtjänsten för att komma till Mini-Maria en första gång, utan det går bra att ta en kontakt själv via hemsidan eller genom att ringa mottagningstelefonen. Alla besök är kostnadsfria och de som arbetar på Mini-Maria har tystnadsplikt.

På plats i Vårgårda

Mini-Maria är på plats i Vårgårda på onsdagar för, sedan tidigare, bokade besök. Har du inte möjlighet att komma på onsdagar eller önskar träffas på annan plats så är du välkommen till någon av deras andra mottagningar i Södra Älvsborg, uppge i så fall det vid första kontakten.

Kontakt

Telefon: 010-435 95 40

Telefontider: Måndag - onsdag 900-1600, torsdagar 900-1700 samt fredagar 1000-1400

Besöksadress: Kungsgatan 38a, i samma bygnnad som Arbetsmarknadsenheten. Dörren till entrén är låst så vid bokade besök får du vänta vid dörren så kommer personal och möter upp dig

Mail: Skriv till oss via kontaktformuläret på hemsidan Mini-Maria södra Älvsborg Länk till annan webbplats.

 

Ungdomsmottagningen i Vårgårda Länk till annan webbplats. finns till för alla unga upp till 24 år. Här kan din få prata om relationer, din kropp, sex och sexualitet eller om hur du mår.

Kontakt

Telefon 010-435 85 50

Är du ung kvinna och utsatt för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld? Tjejjouren Olivia Länk till annan webbplats. kan ge dig råd och samtal och skydd från våld. Du behöver inte berätta vad du heter. Om du inte talar svenska kan tolk ordnas.

Kontakt

Telefontider

  • Måndag till fredag 800-1600
  • Lördag 1000 - 1300
  • Söndag 1700-2000

Telefon 0322-137 65

Kontakt

Föräldrastödstelefonen

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-05-15
Senast uppdaterad: 2024-05-15
Sidansvarig: Mårten Nygren