Gå till innehåll

Boendeformer enligt LSS

Det finns tre boendeformer för vuxna enligt LSS men också boendeformer för barn.

Gruppbostad är avsett för dig som behöver mycket stöd, tillsyn och omvårdnad.

I en gruppbostad finns ett litet antal lägenheter men också gemensamhetsutrymmen. Gemensamhetsutrymmen fungerar som en samlingspunkt för de som bor i gruppbostaden. Här finns personal tillgänglig dygnet runt.

Servicebostäder är för dig som inte behöver så mycket omvårdnad som ges i gruppbostäder.

Servicebostad är vanliga lägenheter som till exempel ligger i samma trappuppgång. Personal finns i anslutning till servicebostaden och ger dig stöd med det du behöver i din vardag. Personal kan nås dygnet runt och i servicebostaden finns en gemensamhetslokal där du kan träffas och umgås.

Särskilt anpassad bostad är en anvisad bostad av kommunen som är grundanpassad för din funktionsnedsättning. I denna insats ingår inte stöd av personal. Vanligen brukar särskilt anpassad bostad kombineras med insatsen personlig assistans.

Om ett barn med funktionsnedsättning behöver bo hos andra än sina föräldrar finns två olika boendeformer.

Antingen kan de ske i ett familjehem som socialtjänsten utrett och konstaterat vara särskilt lämpade att ta emot ett funktiosnedsatt barn, eller i en bostad med särskild service för barn och ungdomar. Vårgårda kommun har idag inget eget boende anpassat för barn. Om behovet uppstår finns möjlighet att köpa plats.

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-18
Senast uppdaterad: 2023-10-18
Sidansvarig: Mårten Nygren