Gå till innehåll

Så kan du göra för att ingen ska se din sökhistorik på nätet

Bild på en man med hatt och glasögon med texten du surfar inkognito

Vet du om att alla dina sökningar och aktiviteter på nätet lagras i datorn, mobilen, surfplattan? Det finns risk att någon kan se vilka sidor du har besökt. Men sökhistoriken går att ta bort och du kan ställa in "privat läge".

Många hemsidor idag har en knapp som gör att man kan lämna sidan snabbt. Ofta finns funktionen på sidor som handlar om våld i nära relationer där det finns en risk att någon söker information om vilken hjälp som finns och sedan snabbt behöver lämna sidan. Funktionen innebär att när du trycker på knappen hamnar du på en neutral sida, t.ex. google sök.

Vårgårda kommun har valt att inte ha knappen "lämna sidan snabbt". Orsaken är att funktionen inte raderar sökhistoriken. Vår bedömning är att det kan vara en falsk trygghet. Även om du tryckt på knappen kan någon, i efterhand, se vilka sidor du besökt i den sökhistorik som sparas automatiskt, om du inte förhindrar det.

För att säkerställa att ingen kan se din sökhistorik behöver du göra olika saker för olika webbläsare. Vanliga webbläsare är: chrome, edge, safari, firefox, internet explorer, I Phone iOs och Android.

En van dataanvändare kan trots att du rensat sökhistoriken få fram sökhistoriken. Så inte heller det är helt säkert. En del webbläsare har så kallade inkognitofönster/privat fönster. Om du använder det så kommer ingen information sparas över vad du sökt på i det privata läget.

Polismyndigheten har information om hur du rensar information och sökhistorik från olika webbläsare Länk till annan webbplats.

Det är ganska enkelt att slå på privat surfläge. Oftast får man bra information om hur man gör det genom att helt enkelt googla på hur man gör det på just din telefon och webbläsare.

Surfa privat google chrome Länk till annan webbplats.

Slå på och stäng av privat surfning på din Iphone Länk till annan webbplats.

Slå på och av privat surfning på Android Länk till annan webbplats.


Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-18
Senast uppdaterad: 2023-10-18
Sidansvarig: Mårten Nygren