Gå till innehåll

Aktiviteter och evenemang

Vill du träffa andra som befinner sig i en liknande situation som dig för att utbyta erfarenheter och få stöd? Här finns information om aktuella aktiviteter och evenemang för dig som anhörig.

Mor och dotter berättar om hur det är att leva med OCD.

Kela som lever med OCD och Ulrica är hennes mamma.

 • Hur är det att leva nära någon med OCD?
 • Hur kan relationen påverkas?
 • Hur är det att försöka hjälpa sin dotter?
 • Och hur är det att vara beroende av sin mamma p.g.a. OCD?

Föreläsningen digital och äger rum på Zoom den 20 mars kl.18.00-19.30. Föreläsningen är kostnadsfri. Arrangeras av SNAPH - Stockholms Nätverk Aktion Psykisk Hälsa.

Länk till anmälan Länk till annan webbplats.

Webbinarium om anhörigskapets utmaningar. Webbinariet arrangeras av Riksförbundet Attention som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom adhd, autism, Tourettes syndron och språkstörning.

Dag: Onsdagen den 6 mars

Tid: kl. 12.00–12.50

Plats: Attentions youtube-kanal

Länk till webbinariet: https://youtube.com/live/UTojsO2vwxg?feature=share Länk till annan webbplats.

Du behöver inte anmäla ditt deltagande i förväg.

Att vara anhörig till någon med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kan innebära såväl mycket glädje men också många utmaningar.

Attention vill under webbinariet belysa den utsatta situation som många anhöra till personer med NPF har. Vi presenterar resultatet av vår nyligen avslutade enkätrapport om anhörigskap. Vi lyfter aspekter i anhörigskapet kopplat till psykisk och fysisk hälsa, arbete, ekonomi och möjlighet till ett eget socialt liv. Vi lyfter de stora utmaningarna och hur situationen ser ut för många idag, men också vad de själva önskar för stöd i sitt anhörigskap. Rapporten presenteras av Fanny Eklund, verksamhetsutvecklare anhörigstöd.

DELTAR I WEBBINARIET GÖR också Ingrid Lindholm från Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) som delar med sig av erfarenheter från Nka och får möjlighet att kommentera vår rapport.

Vi avslutar webbinariet med ett panelsamtal mellan Attentions ordförande Anki Sandberg, Riksdagsledamot Malin Höglund (M) och Social- och trygghetsborgarråd Stockholm stad Alexander Ojanne (S).

Moderator under webbinariet är Matilda Berglund Calais, intressepolitisk utredare.

Varmt välkommen!

Inbjudan till webbinarium om anhörigskapets utmaningar Pdf, 438.9 kB.

Empatitrött-Empatitrygg?

Empatitrygg är en kostnadsfri, digital grundkurs i förebyggande och återhämtande stresshantering vid empatistress. Kursen pågår under fyra tillfällen där du som anhörig har möjlighet att titta närmare på din egen situation och kanske till och med införa några nya sätt att ta hand om dig själv genom enkla självreglerande rörelser och andningstekniker. Julia Svahn som håller i utbildningen är certifierad Yogaterapeut i I AM yoga (en fördjupning av MediYoga), så det är den formen av yoga som mest används under kursen. Du kommer även att få prova på djupavslappning och andningstekniker för att komma in i lugn och ro-systemet. Kursen startar den 6 mars.

Nedan finns en länk där du som vill kan läsa mer och anmäla dig:

Välkommen till en kostnadsfri digital grundkurs – Empatitrygg – förebyggande och återhämtande stresshantering vid empatistress Länk till annan webbplats.

Du behöver inte vara med alla gånger utan kommer när du har möjlighet. Om du inte kan vara med på utsatt tid, så kommer inspelat tillfälle ligga tillgängligt för dig som är anmäld under två veckor – till kommande tillfälle.

Kursen arrangeras av SNAPH - Stockholms Nätverk Aktion Psykisk Hälsa.

Varmt välkommen till en föreläsning som ger svar på vanliga frågor i
mötet med personer med demenssjukdom.

Föreläsningen äger rum onsdagen den 13 mars kl. 13.00-16.00 i Equmeniakyrkan, Kungsgatan 46, Alingsås. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Alingsås kommun, Alingsås/Vårgårda demensförening, Bräcke diakoni och Röda korset

 • Hur kognitiva funktioner påverkas vid
  demenssjukdom
 • Vad vi kan tänka på i hemmet och andra
  miljöer för att underlätta
 • Möjligheter till positiv kommunikation

Föreläsare: Liselotte Björk, Förbundsordförande Demensförbundet

Vi bjuder på kaffe och bulle!

Anmäl dig till anhörigstödet i Alingsås kommun, telefonnummer: 0322 - 61 60 20 eller via mail: anhorigstod@alingsas.se

Sista anmälningsdag är 4 mars.

Välkomna!

Inbjudan till föreläsning kring demens och bemötande den 13 mars Pdf, 240.4 kB.

Har du ett barn med NPF-diagnos eller misstanke om NPF- diagnos och känner att du behöver ventilera dig med föräldrar i samma situation?

Anhörigstöd i Vårgårda kommun kommer att starta upp en samtalsgrupp som kan träffas och dela erfarenheter, ge tips, råd och stöd till varandra. Dessa samtalsträffar kommer även innehålla information, där vi bjuder in sakkunniga allt efter gruppens behov, som exempelvis LSS- handläggare som får komma och informera om vad det finns för stöd i samhället till både föräldrar och barn.

Givetvis gäller tystnadsplikt och det är kostnadsfritt att delta. Vi hoppas på att många vill komma och att vi ska kunna stötta varandra genom både det lätta och det svåra som kan uppstå i livet när man har barn med NPF-diagnos.

Maxantal i gruppen är 8 personer. Föräldrar från andra kommuner är välkomna i mån av plats. Denna samtalsgrupp vänder sig till dig som har barn upp till 12 år.

Dag: Varannan onsdag, ojämna veckor, 6 tillfällenmed start den 27 mars och sista gången den 5 juni 2024.

Tid: 17.00-18.30.

Plats: Vårgårdens konferensrum, Kullingsleden 3. Följ skylt mot Träffen.

Anmälan senast 13 mars.

Anmäl dig med namn, mailadress, telefonnummer, barnets ålder samt vilken kommun du bor i.

anhorigstodVGA@vargarda.se

Hör gärna av dig om du har frågor.

Anhörigkonsulent

Jeanette Olausson Thern

Tel 0322-600 442

Inbjudan samtalsgrupp för anhöriga till barn med NPF-diagnos Pdf, 57.3 kB.

Det finns digitala samtalgrupper för de som på olika sätt stöttar en anhörig eller nästående. Nedan följer tips på olika samtalsgrupper som arrangeras av andra kommuner och organisationer. Om ni har frågor kring samtalsgrupperna, kontakta respektive arrangör.

Digital grupp för dig med en partner, förälder, mor-, farförälder eller vän som har minnesproblem/demenssjukdom

Vi kommer att träffas vid tre tillfällen digitalt, via Teams. Varje träff kommer att ha ett tema, till exempel: demenssjukdomar-orsaker och symtom, när livet tar slut, bemötande och att vara anhörig. Stor vikt läggs även på att ni ska få möjlighet att utbyta tankar och funderingar med varandra. Att delta i grupperna är kostnadsfritt men du behöver tillgång till en dator eller telefon med kamera, mikrofon och internetuppkoppling samt en mejladress. Använder du surfplatta eller mobiltelefon måste du även ladda ner appen Microsoft Teams. Känner du dig osäker hjälper vi dig att komma i gång genom att vi testar det ihop innan. Deltagare från alla kommuner i Sjuhärad är välkomna.

Onsdagen 6/3 kl. 18.00-19.30

Onsdagen 13/3 kl. 18.00-19.30

Onsdagen 20/3 kl. 18.00-19.30

Anmälan senast 4/3 till: Cristina: 0734-64 74 90 eller via mail cristina.mathiasson@bollebygd.se

Inbjudan till samtalsgrupp kring demens och minnesproblematik Word, 51.8 kB.

Stöttar du någon med psykisk ohälsa? Du är inte ensam!

Kom och var med i vårt samtal! Vi träffas digitalt på plattformen Teams vid sex tillfällen (tisdagar) och samtalar utifrån Bräcke diakonis samtalsmaterial. Vi pratar om roller, relationer, ansvar, skuld, skam, anpassning, gränssättning, sorg, acceptans och påfyllnad. Gruppen leds av anhörigkonsulenter.

Start: Tisdag 12 mars 2024, klockan 17.00-18.30.
Intresseanmälan och information: Anhörigsamordnare Huddinge kommun: 08-535 336 36, e-post anhorig@huddinge.se
Begränsat antal deltagare, anmäl dig senast tisdag 5 mars. Varmt välkommen!

Inbjudan till samtal kring psykisk ohälsa - du är inte ensam Pdf, 169.8 kB.

Välkommen till en digital föräldragrupp för dig som har barn med sällsynt diagnos

Är du förälder till ett barn med sällsynt diagnos?

Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) i samverkan, tillsammans med Sveriges kommunala anhörigstöd och Nka inbjuder till en digital föräldragrupp för kunskap, stöd och erfarenhetsutbyte.

Datum och tider under våren 2024:

Kl. 13:00-15:00 den 6 mars, 20 mars, 10 april, 24 april, 8 maj och 22 maj.

Har du ett barn med en sällsynt diagnos under 18 år och önskar träffa andra i liknande situation är du varmt välkommen att anmäla dig. Föräldragruppen är tillfälle för dig att ta upp frågor, hitta strategier i vardagslivet och reflektera tillsammans med föräldrar i liknande situation.

Vi kommer att ses digitalt vid sex tillfällen där vi tillsammans pratar kring olika teman.

Vi som håller i träffarna är Cecilia Lidholm verksamhetsutvecklare på CSD sydöst och Mikael Nylander, Anhörigkonsulent på Danderyds kommun.

Cecilia representerar CSD i samverkan, men arbetar på CSD Sydöst till vardags som verksamhetsutvecklare och håller både fysiska och digitala föräldragrupper i Jönköping, Kalmar och Östergötlands län. Hon har stor erfarenhet inom funktionshinderområdet med fokus på det sällsynta. Hon har även själv en son med en sällsynt diagnos.

Mikael arbetar till vardags som anhörigkonsulent på Danderyds kommun och har stor erfarenhet av att möta anhöriga i livets olika skeden. Mikael är även representant för Sveriges kommunala anhörigstöd.

Vi kommer att träffas digitalt via Zoom.

Vi hoppas att många av er vill vara med och delta och vi ser fram mot att mötas! Hör gärna av er, om ni har några frågor.

Varmt välkommen!

Gruppen organiseras av SNAPH, Stockholms Nätverk Aktion Psykisk Hälsa.

Länk till anmälan: Välkommen till en digital föräldragrupp för dig som har barn med sällsynt diagnos Länk till annan webbplats.

Du som tar hand om någon närstående är välkommen. Kom och umgås med andra anhöriga, kanske du vill dela med dig av dina erfarenheter, få tips från någon annan eller bara ta en kopp kaffe i gott sällskap. Fika till självkostnadspris.

Plats: Konferensrummet på Vårgården, Kullingsleden 3.

Tid: Nedanstående onsdagar mellan 10.00-11.00.

Varmt välkommen önskar anhörigkonsulent Jeanette Olausson Thern. Kontakta mig gärna om du har några frågor. Telefon 0322-600 442, e-post anhorigstodVGA@vargarda.se

Anhörigkafé våren 2024

Datum

Tid

17 januari

10.00-11.00

14 februari

10.00-11.00

21 februari

10.00-11.30 (vi får besök av handläggare för bostadsanpassning)

28 februari

Inställt

6 mars

10.00-11.00

20 mars

10.00-11.00

27 mars

10.00-11.00


Inbjudan anhörigcafé Pdf, 180 kB.

Stödjer du någon i din närhet? Då är du välkommen att delta i våra gemensamma promenader.

Vi träffas för att promenera tillsammans och väljer olika platser utifrån årstid och väder.

Syfte: Att träffa andra i liknande situation, få en stunds avkoppling i naturen, knyta nya kontakter för att utbyta erfarenheter.

Målgrupp: Anhöriga som på något sätt tar hand om en närstående. Det kan till exempel vara en partner, barn, förälder eller vän.

Vill du delta så anmäl dig senast klockan 16.00 dagen innan. Anmälan sker till anhörigkonsulent Jeanette Olausson Thern via e-post anhorigstodVGA@vargarda.se eller telefon 0322-600 442. Du kommer då att få information om var vi ska träffas. För den som inte kan ta sig till skogen på egen hand så finns möjlighet att samåka.

Varmt välkommen!

Anhörigpromenader 2024

Datum

Tid

Tisdag 20 februari

10.00

Tisdag 5 mars

10.00

Tisdag 12 mars

10.00

Tisdag 19 mars

10.00

Tisdag 26 mars

10.00


I Vårgårda finns en mötesplats för äldre (65 +) där du får möjlighet att träffa andra människor och att umgås. Du kan delta i aktiviteter, ta en fika och få en stunds sällskap. Samtliga aktiviteter är öppna för alla seniorer oavsett var i Vårgårda du bor. Mer information finns på Trevnaden - en mötesplats för äldre och Mötesplats Trevnaden - program.

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2024-02-14
Senast uppdaterad: 2024-02-14
Sidansvarig: Tove Wallin